Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ünnepeltek a földesiek

Április 14-én Földes Napja alkalmából rendhagyó testületi ülést és ünnepséget tartottak.

Jeneiné Dr. Egri Izabella polgármester köszöntőjében felidézte a település történelmét. Elmondta, hogy Földes első említése 1215-ben a Váradi Regestrumban található. Azóta hol sokan lakták, hol kevesen, hol háború dúltan, hol békében pihent, hol gyarapodott, hol elszegényedett, de mindig létezett, ahogy ma is. Hangsúlyozta, hogy a falu önállóságának 243. évfordulóját ünneplik a helyiek. Földes ugyanis közel két évtizedes pereskedés után 1779. április 14-én Szabolcs vármegyével szemben visszanyerte helyhatósági jogkörét, megőrizve ezzel korábbi több évszázados nemesi kiváltságait és biztosítva lakóinak polgári egyenjogúságát.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke is részt vett az ünnepségen, aki Földesnek is átadta a Bocskai István fejedelem korabeli magyar szablya hiteles másolatát. Beszédében úgy fogalmazott: „Az ezeréves történelmünket, hitünket, kereszténységünket megélve tudjuk ápolni hagyományainkat, melyeket fontos őrizni és átadni a következő generáció számára.” Hozzátette, húsvét előtt különösen nagy hangsúlyt kap a nemzeti identitás kérdése, hiszen nem mindegy, hogy hova és milyen családba születtünk. Fontos, hogy az elődök méltóképpen adják tovább nemzetünk szokásait, hagyományait, mivel közös múltunk az, ami összeköt bennünket. A megyei önkormányzat ezért is készíttette el a hajdú-bihariak összetartozásának jelképeként a Bocskai-szablyát, melyet a megye minden településének szeretne mihamarabb átnyújtani. 


A rendezvényen kitüntető díjakat is átadtak, a testületi ülés után pedig ünnepi műsor várta az érdeklődőket a közösségi házban. 




hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: