Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Berettyóújfalu is megkapta a Bocskai-szablyát

Május 23-án, a város napján elismeréseket is átnyújtottak.

A város napi rendezvénysorozat a Báthory Gábor szobrának megkoszorúzásával kezdődött, ahol az ünnepi beszédekben elhangzott, hogy 1997 óta ünneplik május 23-án a város napját. Ezen a napon emlékeznek arra, hogy Báthory Gábor erdélyi fejedelem, 100 hajdúvitézt telepített le családostul Berettyóújfalu és Szentkozma birtokokon, egyúttal kollektív nemességgel felruházva őket. 

A megyei önkormányzat képviseletében Pajna Zoltán elnök és Bulcsu László alelnök helyezte el a megemlékezés virágait. 

Az ünnepség a Nadányi Zoltán Művelődési Házban folytatódott, ahol Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke beszédében azt hangsúlyozta: „Céljaink, értékeink ezer éve nem változtak: a nemzet, a család és a hit. Fontos feladat, hogy a nemzetünk múltjára emlékezzünk és jövőjét egyengessük.” Mint mondta, a társadalom legfontosabb egysége a család, amiben az identitásunkat – nyelvünket, kulturális szokásainkat, tevékenységünket – megszereztük és megőriztük. 


A városi elismerések átadása előtt Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere ünnepi köszöntőjében elismerősen szólt a díjazottakról. Szerinte ők a valódi, követendő példák, akik meggyőznek minket arról, hogy amit teszünk, annak súlya és eredménye van. 


 

Forrás és részletek: https://www.berettyohir.hu/index.php/koezelet/aktualis/10753-aki-tobb-a-tobbinel-a-varos-napja-2022

 

 

 

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke az ünnepségen átnyújtotta Muraközi István polgármesternek a megyei önkormányzat által készíttetett jelképet, a Bocskai István korabeli szablya hiteles másolatát, mely a térségi identitás, a térséghez kötődés erősítésének, a hajdú-bihariak összetartozásának szimbóluma.

 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: