Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Harmincéves a nádudvari népi kézműves oktatás

Ebből az alkalomból a születésnapját ünneplő Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium diákjai adtak műsort május12-én.

A helyi művelődési központban tartott ünnepségen Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke köszöntőjében a hagyományok őrzésének fontosságát hangsúlyozta. Szerinte elengedhetetlen, hogy a pedagógus észrevegye a diákok képességeit és segítse a tehetséges fiatalokat, hiszen ők viszik tovább örökségünket, népszerűsítve ezzel a szakgimnáziumot is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében Lebanov József volt jelen, aki elmondta, hogy a magyar köznevelésben egy nagy léptékű megújítást hajtanak végre, mely által esélyegyenlőséget teremtő, versenyképes tudást biztosítanak, amelyben a felnövekvő nemzedékek valódi értéket segítő ismeretekkel gyarapodnak.

Bodó Sándor államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy két évig ő is diákja volt az intézménynek és mai napig csodálja a település képzőművészeti gazdagságát.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke beszédében úgy fogalmazott, kézműves dinasztiák éltek a megyében és az általuk készített termékeket ma is értéknek tekintjük. Hiszen – mint mondta – az ember arra született, hogy alkosson, ez az alkotó erő visz minket előre. Szerinte a kézműves termékeknek lelke van, mert a természetből, az ember által, gondosan készül.

Maczik Erika polgármester elmondta, hogy a város az elmúlt 30 évben anyagi, infrastrukturális támogatást nyújtott a szakiskolának, igyekezett mindig az intézmény működéséhez megfelelő feltételeket biztosítani. Mint mondta, a népi kézművesség fellegvára a nádudvari szakiskola, mely identitást adott a településnek.

Majosi Pálma, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója örömét fejezte ki, hogy az intézmény eredeti célja, a népi kultúra, hagyományok továbbadása a kezdetek óta fennmaradt. Hozzátette, az itt dolgozó tanárok előhozzák a diákokban rejlő tehetséget, ezt jól mutatja a diákok munkáiból összeállított kiállítás is.

Benő-Nagy Réka, a szakgimnázium intézményvezetője beszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki segíti munkájukat és hozzájárul az iskola fejlődéséhez.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: