Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Egész héten ünnepel Hajdúdorog

A Hajdúdorogi Városheti Programsorozat része volt a június 10-én tartott ünnepi képviselő-testületi ülés is.
 

A Móra Ferenc Általános Iskola dísztermében rendezett eseményt Horváth Zoltán polgármester nyitotta meg, aki köszöntőjében azt mondta: „Van okunk ünnepelni egy ilyen embert próbáló időszak után.” Hozzátette, hogy 110 évvel ezelőtt, 1912. június 8-án elismerték a magyar ajkú görögkatolikusok önállóságát, megalapították a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegyét – ezt ünnepli a héten Hajdúdorog. Úgy fogalmazott: „Egy városnak vannak épületei, azoknak vannak falai, de a kérdés az, milyenek az alapjai. Hajdúdorog örök alapokon nyugszik, ezekre kell építenünk és támaszkodnunk, amikor előre tekintünk.”

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is részt vett az ünnepségen, aki beszédében hangsúlyozta: a jövő építése alapvető feladatunk. Úgy fogalmazott: „Születésünkkor automatikusan megkaptuk a magyar identitáshoz tartozó kultúrát, népművészetet, a magyar nyelv szeretetét, vagyis olyan értékeket, melyeket meg kell őriznünk, tovább kell adnunk. Ez szűkebb otthonunkra, megyénkre is vonatkozik.” A megyei önkormányzat ennek szellemében határozta el, hogy a hajdú-bihariak összetartozásának jelképeként elkészítteti a Bocskai István fejedelem korabeli magyar szablya hiteles másolatát, melyet minden megyebeli településnek, együttműködő szervezetnek odaajándékoz. Pajna Zoltán ezúttal Hajdúdorognak is átnyújtotta az ereklyét és hozzátette, a szablyának most, a szomszédban dúló háború okán különleges üzenete is van: a Bocskai-szabadságharc lezárt egy 15 éves háborút, mert a magyarok már akkor is – ahogy most is – abban voltak érdekeltek, hogy ne legyen Közép-Európában háború.

Az ünnepi ülés részeként átadták a városi elismeréseket, a városheti programsorozat pedig június 11-én szórakoztató szabadtéri programokkal zárul. 

 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: