Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Megnyitott a Csokonai Fórum

Debrecen legújabb színházi tere Szabó Magda Für Elise című műve színpadi adaptációjának díszelőadásával nyílt meg augusztus 23-án.

Az ünnepség elején Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye érsek-metropolitája, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye megyéspüspöke megszentelte az épületet, majd Papp László polgármester mondott beszédet. A városvezető történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, hiszen utoljára vidéki színházat 44 éve, 1978-ban adtak át Magyarországon, Győrben. Hangsúlyozta, hogy az 1865-ben épült Csokonai Nemzeti Színház mellett mostantól a Csokonai Fórum is őrzője lesz az édes anyanyelvnek és a magyar kultúrának, továbbá alkalmas lesz a más nemzetiségű társulatokkal való kapcsolattartásra és a kortárs, modern művészet térnyerésére is.

Az eseményen Novák Katalin köztársasági elnök is részt vett, aki úgy fogalmazott: „…az életnek végső soron semmi sem állhat az útjába, ahogy a kultúrának sem. A kultúra az életből sarjad, a kultúrából pedig élet lesz. Így a kultúrának sem állhat útjába, sem a háború, sem a járvány, sem nehéz gazdasági helyzet.”

 

A beruházásra egy román-magyar határ menti európai uniós együttműködési program keretében nyert forrást Debrecen, emellett a beruházást a magyar állam is támogatta a Debrecen 2030 Program révén. A Csokonai Fórummal egy minden igényt kielégítő, modern, 21. századi színháztechnológiának megfelelő, multifunkcionális színház, valamint egy művészeti képzési központ jött létre. A komplexum legnagyobb egysége a kamaraszínház, amely 350 néző befogadására alkalmas modern játszóhely. A létesítmény legfelső szintjén kialakítottak egy színiakadémiát is tágas próbatermekkel és egy 225 négyzetméteres balett-teremmel. A beruházás nettó 6,77 milliárd forintból valósult meg.

A megnyitón a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat képviseletében Pajna Zoltán elnök vett részt. 

 

(forrás és fotók: debrecen.hu)

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: