Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

„Hazatért” a Bocskai-szablya

Nagykereki is megkapta az ereklyét; a Bocskai Várkastélyban helyezték el.

A településen október 9-én ünnepi megemlékezést tartottak a szabadságharc első győztes csatája – az 1604. október 5-i kereki győzelem – 418. évfordulóján. A Nagykereki Református Templomban ünnepi istentiszteletet tartottak, majd Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke átnyújtotta a településnek a megyei önkormányzat által készíttetett Bocskai-szablyát. Ahogy fogalmazott: a megyei önkormányzat „hazahozta” Nagykerekinek a fejedelem kardját, hiszen a történelem szerint innen indult minden, innen indult Bocskai a győzelem felé.  Hozzátette, az ereklye hamarosan minden településen ott lesz, jelezvén, mi, hajdú-bihariak összetartozunk. Átadta egyúttal a megyei egységet jelképező Hajdú-Bihar megye puzzle-t is. 

Az ünnepség a Bocskai Várkastélyban folytatódott, ahol megkoszorúzták a fejedelem szobrát, és ahol végül a szablya méltó helyére került. Bocskai István felesége, Hagymássy Katalin révén kapja meg a várat, melyben több száz katonájának is helyet biztosított. 1604. október 3-án innen indult el az Álmosdi csatába. 


Bulcsu László alelnök és Zilai Károly polgármester


Bocskai Várkastély – Díszterem


hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: