Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

„Elsődleges cél olyan életminőség megteremtése, amely a kistelepüléseinket is újra vonzóvá teszi”

Ezt Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának elnöke mondta Debrecenben, a megyei kereskedelmi és iparkamara “Terület- és vidékfejlesztési stratégia – decentralizált megvalósítások” című, február 17-én tartott Gazdasági Fórumán.

Köszöntőjében úgy fogalmazott, a vármegyeszékhely robbanásszerű fejlődése felértékelte az agglomeráció szerepét, de munkahelyek a falvainkban is szükségesek. Elmondta, hogy vármegyénk létszáma 2017-hez képest mostanra mintegy 10 ezer fővel csökkent, melynek oka egyrészt az elvándorlás, másrészt a kevesebb születés és a több elhalálozás. Szerinte ezeket mindenképpen figyelembe kell venni a területfejlesztés tervezésekor.

Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke is köszöntötte a megjelenteket, aki szerint nem csupán vármegyei, hanem régiós szinten érdemes gondolkodni a fejlesztéspolitika területén.

A fórumon Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter tartott elsőként előadást, aki hangsúlyozta, az a cél, hogy megváltozzon a magyar fejlesztéspolitikának az a túlzottan centralizált jellege, melynek eredményeként minden döntés Budapesten születik meg. Mint mondta, a következő évek a vidéki Magyarország felzárkóztatásáról szólnak majd és a jövő egyik fejlesztési iránya az úgynevezett funkcionális várostérségek felkarolása lesz.

Dr. Szabó Tünde, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos is részt vett az eseményen, aki kiemelte, hogy 6 gazdaságfejlesztési zóna van az országban, és fontos, hogy ezek ne egymás riválisai, hanem partnerei legyenek. Mint mondta, a mi zónánk hat megyéjében egymást segítve valósulnak meg a beruházások és érkeznek a fejlesztési támogatások.

Pajna Zoltán
Miklóssy Ferenc
Dr. Navracsics Tibor
Dr. Szabó Tünde

 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: