Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A közbiztonság és az éghajlatváltozás is napirenden volt a vármegyei közgyűlésen

Április 28-án tartotta soron következő ülését Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése.

Elfogadta a testület egyebek mellett Hajdú-Bihar vármegye közbiztonságának helyzetéről és a határőrizet rendjéről szóló 2022. évi beszámolót. Dr. Gyurosovics József vármegyei rendőrfőkapitány előadásában elhangzott többek között, hogy az előző évhez képest a regisztrált bűncselekmények száma 4,8 %-kal nőtt, a tulajdon elleni szabálysértések miatt indított eljárások száma pedig 14,9 %-kal emelkedett, az ügyek több, mint 70 %-a a lopásból eredt. A közlekedésbiztonsági helyzetről elmondható, hogy a személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számában 0,8 %-os emelkedés figyelhető meg, de a halálos kimenetelű balesetek tekintetében kedvező irányú elmozdulás történt, az előző évihez képest 12-vel kevesebb halálos baleset történt. A legtöbb baleset az elsőbbségi szabályok megsértése miatt következett be. A beszámoló szerint nőtt a migrációs nyomás az előző évben, különösen a megbújásos és a járműben történő szállítás módszerével elkövetett embercsempészés növekedett nem várt mértékben. A rendőrfőkapitány hangsúlyozta: összességében azonban elmondható, annak ellenére, hogy 2022. évben a bűncselekmények száma kis mértékben emelkedett, a vármegyében a kriminalitás helyzete stabil volt. További részletek:

https://hbmo.hu/portal/wp-content/uploads/2023/04/02A_2022.-evi-rendorsegi-beszamolo-melleklete.pdf

Az előadás után Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke átadta „Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának Emlékérmét” „Hajdú-Bihar Vármegye Rendőre” felirattal Dr. Vincze István György rendőr ezredes, a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság – Hajdúnánási Rendőrkapitányság vezetője részére.

Dr. Gyurosovics József

 

Dr. Gyurosovics József, Dr. Vincze István György, Pajna Zoltán

 

Dr. Vincze István György

 

Az éghajlatváltozással kapcsolatos nemzetközi küldetéshez történő csatlakozásról is döntött a testület. A részvétellel alkalom adódhat hálózat építésére, tapasztalatok megosztására más európai régiókkal és közösségekkel. A Belügyminisztérium által javasolt lehetőség keretében vármegyénk az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással foglalkozó gyakorlatközösség részévé válhat. További részletek:

https://hbmo.hu/portal/wp-content/uploads/2023/04/05_Mell_Szabalyzat_eghajlatvaltozas_kuldetes.pdf

 

A képviselők megszavazták az Interreg Európe Program keretében megvalósuló SinCE-AFC projekt keretében elkészült „Szakpolitikai Útmutató – A körforgásos gazdaságra való áttérés erősítése, anyagfelhasználás csökkentése” című dokumentum elfogadását is. A hiánypótló anyag a vármegyei fejlesztési dokumentumok kiegészítő elemeként segíti a megfogalmazott célok elérését, útmutatást biztosítva a vármegyében tevékenykedő szereplőknek a körforgásos gazdaság elemeinek minél szélesebb körű alkalmazásához. További részletek:

https://hbmo.hu/portal/wp-content/uploads/2023/04/06_Mell_SinCE_Afc_Korforgasos_Gazd_SzakpolitikaiUtmutato.pdf

 

Emellett egy másik nemzetközi projekt, a RENATUR (Városperemi nyílt térségek természeti örökségének hatékonyabb védelme) keretében kidolgozott szakmai anyagot is elfogadta a közgyűlés. „A természeti tőke fenntartható hasznosítása, zöldinfrastruktúra fejlesztések” címet viselő dokumentum egy új barnamező-katasztert és elektronikus eszköztárat dolgoz ki iránymutatást biztosítva a vármegye településeinek, közösségeinek a témát illető kérdésekben. További részletek:

https://hbmo.hu/portal/wp-content/uploads/2023/04/07_Mell_RENATUR_Termeszeti_Toke_SzakpolitikaiUtmutato.pdf

Szabó Tünde, a vármegye önkormányzata nemzetközi csoportjának munkatársa mutatta be a nemzetközi projekteket.

 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: