Mi is csatlakoztunk a Kihajtási Ünnephez Hortobágyon
A vármegyei ízek utcájában vártuk a látogatókat április 27-én.
A “Vármegye kóstolgatón” 16 település ízvilágát tártuk az érdeklődők elé, összesen 29-féle hagyományos fogás került terítékre. A kóstolójegyet a vármegye önkormányzata standjánál lehetett átvenni, mellyel ingyen kóstolhatták meg a látogatók a megjelent települések által felkínált ételeket. Jelen volt Álmosd (töltike, dübbencs), Bagamér (torma leves), Biharnagybajom (csikós tokány bajomi tésztával), Bojt (rózsás csöröge), Derecske (különféle pörköltek), Földes (borzas kifli, mustos mogyoró), Furta (káposztás murgyé), Gáborján (babgulyás), Hajdúböszörmény (slambuc, káposztás pogácsa, parasztkifli), Hajdúsámson (birkapörkölt), Mikepércs (rongyos fickó, töltött káposzta), Nagyhegyes (birkapörkölt, mazsola leves, pásztorhús), Püspökladány (marhapörkölt, rózsafánk), Téglás (Hajdú Vidék Aranya lekvár, savanyúság), Tiszacsege (halászlé), Újléta (toroskáposzta, rongyos palacsinta, süldő, kukorica kásás káposzta). A legszebb stand díját Biharnagybajom kapta.
A kóstolgató programot a vármegye önkormányzata az Agrárminisztérium Hungarikum pályázata keretében valósította meg.
Mindemellett a már megszokott kihajtási ünnepi programok is várták a Hortobágyra látogatókat, így volt egyebek mellett lovas bemutató, számos családi program, és természetesen a ménes pusztai kihajtását is megtekinthették az érdeklődők.
A napot Csík János és a Mezzo Zenekar ingyenes élőzenés koncertje zárta a nagyszínpadon a vármegye önkormányzata jóvoltából.
Pajna Zoltán vármegyei elnök a vármegye önkormányzata által készíttetett, patinázott emlékérmet nyújtott át Farkas Sándornak, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárának.