Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Elkezdődött a vármegyei önkormányzat hetedik nemzetközi projektjének megvalósítása

Az OpenRegioCulture projekt – amelynek célja a kultúrához való hozzáférés javítása a különleges szükségletekkel rendelkező emberek számára – első találkozója 2024. június 12-13-án volt a lengyelországi Krakkóban.

10 partner gyűlt össze 9 európai országból, hogy megvizsgálják Małopolska régió jó gyakorlatait a témában, hasznos ötleteket vigyenek haza, és értékes ajánlásokat tegyenek a házigazdáknak.

Az Európai Unióban mintegy 87 millió ember él valamilyen fogyatékossággal (tartós fizikai, szellemi, értelmi vagy érzékszervi károsodás). Ez azt jelenti, hogy az EU lakosságának csaknem hatoda rendelkezik valamilyen – az enyhétől a súlyosig terjedő – fogyatékossággal. Számukra nehezebb lehet egy múzeumlátogatás, egy színházi előadás megtekintése vagy bármilyen kulturális élmény megtapasztalása; a kultúrához való hozzáférésük valahogyan akadályozott. Az Interreg Europe program társfinanszírozásával megvalósuló OpenRegioCulture projekt erre a programra szeretne megoldást találni. A találkozó célja az volt, hogy a partnerek fejlesszék különböző szakpolitikai eszközeiket a kulturális és természeti erőforrásokhoz való hozzáférés terén a speciális igényű emberek számára. 

Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatát Tuska-Mátrai Melinda, a Nemzetközi Csoport vezetője képviselte

A projekt a jó gyakorlatok további kidolgozásával, a különböző regionális szakértők feltérképezésével és következő, év végi magyarországi tanulmányút előkészítésével folytatódik.

Małopolska régió és a Krakkói Małopolska Kulturális Intézet (PL), Máramaros Megyei Tanács (RO), Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata (HU), Közép-Görögörszág Régió (GR), Korzikai Közösség (FR), Dél-Limburgi Turisztikai Hivatal (NL), Riga Tervezési Régió (LV), KulturRegion FrankfurtRheinMain Rt. (DE) és KMOP – Szakpolitikai Központ Nonprofit Egyesület (BE) az elkövetkező 4 évben tapasztalatokat és gyakorlati megoldásokat cserélnek majd a kultúra hozzáférhetőségének területén. Különböző ajánlásokat, jó gyakorlatokat és iránymutatásokat dolgoznak ki, hogy változásokat érjenek el a regionális politikákban, amelyekből kiindulva a közintézmények az akadálymentesítés minden formáját sikeresen megvalósíthassák.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: