Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A projektről

Finanszírozó program: INTERREG EUROPE

Célkitűzés: „A polgáraihoz közelebb álló Európa” – „Integrált vidékfejlesztés” specifikus célkitűzés

Angol nyelvű honlapFLAVOR

               

 

A vidéki régiókban a mezőgazdasági élelmiszertermelés fontos szerepet játszik mind a gazdasági tevékenységben, mind a közösségi és kulturális életben. Az élelmiszertermékek és a hozzájuk kapcsolódó hagyományok, ismeretek és tevékenységek ráadásul a regionális kulturális örökség és identitás részét képezik. Ez a regionális élelmiszerkultúra a vidéki régiók egyik eredendő erőssége.

Az utóbbi években a fogyasztók újra érdeklődést mutatnak a helyben termelt, tiszta és autentikus élelmiszerek iránt. Ez a tendencia lehetőséget teremt a vidéki régiók számára, hogy regionális élelmiszerkultúrájukat mint a gazdaság és az életminőség erősítését szolgáló értéket mozgósítsák.

A FLAVOR célja a regionális élelmiszerkultúra mozgósítása a vidéki régiók előtt álló olyan társadalmi-gazdasági kihívásokra adott integrált válasz részeként, mint a csökkenő és elöregedő népesség, a gazdasági fejlődés és a munkalehetőségek megtorpanása, valamint a közegészségügyi szint csökkenése.

A FLAVOR 10 ország vidéki régióit tömöríti, amelyek különböző, jól megalapozott regionális élelmiszerkultúrával rendelkeznek, és közös céljuk az integrált vidékfejlesztési politikáik megerősítése: Burgenland (AT), Our Nature Park (LU), Hajdú-Bihar (HU), Nyugat-Macedónia (EL), Avila (ES), Azori-szigetek (PT), Marche (IT), Biržai (LT), Vlorë (Albánia) és Valposchiavo (Svájc).

A FLAVOR projekt 4 egymást kiegészítő dimenzióban kívánja felkutatni és megosztani a témában bevált jó gyakorlatokat, valamint a regionális élelmiszerkultúra hatékony mobilizálásának módját a vidékfejlesztés erősítése érdekében:

1. Gazdasági fejlődés – a mezőgazdasági termelők, gazdálkodók és a kkv-k támogatása az agrár-élelmiszeripari értékláncokban
2. Fenntarthatóság és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség a fenntartható gazdálkodás, a biogazdálkodás és a „0 km-es élelmiszer” révén
3. A vidéki közösségek egészsége és jóléte a helyi egészséges élelmiszerekre alapozva
4. Társadalmi kohézió – a vidéki közösségek összefogása a regionális élelmiszerkultúra köré.

Ez a tapasztalatcsere lehetővé teszi a partnerek számára, hogy a régiójukban érdekelt felekkel együtt konkrét szakpolitikai beavatkozásokat készítsenek elő és hajtsanak végre vidéki közösségeik és gazdaságaik megerősítése érdekében.

 

 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás
Megosztás: