Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

HIRDETMÉNY a bírósági ülnökök 2015. évi soron kívüli választásáról

Magyarország köztársasági elnöke 2015. augusztus 1. és 2015. szeptember 30. napja közé eső időtartamra tűzte ki a bíróságok ülnökeinek soron kívüli választását.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése várhatóan a 2015. szeptember 25-ei ülésén választja meg az Országos Bírósági Hivatal által meghatározott számban a Debreceni Törvényszék ülnökeit, illetve pedagógus ülnökeit, valamint a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ülnökeit.

 

Ülnöknek az a 30. évét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.

Az ülnök megbízatása a 70. életév betöltésével megszűnik.

Az ülnök nem lehet tagja pártnak, és politikai tevékenységet nem folytathat.

 

Bírósági ülnököt jelölhetnek

·         a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok,

·         a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és egyesületek, kivéve a pártok.

·         A fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölik.

·         A közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik.

 

Az ülnökválasztáshoz szükséges nyomtatványokat 2015. szeptember 11-én 12. 00 óráig, személyesen lehet leadni a Jogi és Koordinációs Osztályon. (4024. Debrecen, Piac u. 54. fsz. 15-ös szoba.

A jelölést elfogadó nyilatkozathoz csatolni kell a büntetlen előéletet igazoló hatósági bizonyítványt, melynek megkérésénél a büntetlen előéletre és a közügyektől eltiltásra vonatkozó adatmezőket be kell jelölni. Az erkölcsi bizonyítvány csatolásának elmulasztása esetén a jelöltet ülnökké megválasztani nem lehet.

Letölthető dokumentumok:

Bírósági ülnökké jelölés nyomtatvány (125K)
Nyilatkozat a bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról (207K)
Tájékoztató (A bírósági ülnökök jogai és kötelességei) (488K)

(Az ülnökválasztással kapcsolatosan további információ az 52-507-508-as telefonszámon kérhető.)

 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Közérdekű közlemények
Megosztás: