Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Hajdú-Bihar megye is ott volt a Magyar Értékek Napján

2015. szeptember 12-én Budapesten a Szent István Bazilika előtt mind a 19 magyarországi megye és a határon túli magyarlakta területek képviselői bemutatkoztak az immár második alkalommal megrendezett Magyar Értékek Napján. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodája közösen vett részt a Magyar Értékek Napján, ahol alakor csurdéfejű búzával és debreceni pároskolbásszal, valamint a színpadon az Anjou Udvari Lovagok Egyesülete előadásával mutatkoztak be.

A több száz fős nézősereg a magyarság értékeit a téren felállított megyei és a határon túli területeket bemutató standokon ismerhette meg, ahol egyebek mellett értéktár-kiállítások, válogatott helyi értékek, termények, termékek voltak láthatóak. A színpadon egész nap színvonalas előadásokat adtak a megyék művészeti csoportjai, alkotó közösségei, előadóművészei.

Különleges színfoltja volt a napnak a Terményáldás, ahol az áldásra szánt élelmiszereket a megyei elnökök és egy, a helyi értékek közé tartozó népviseletbe öltözött fiatal vitte az egyházi személyek dr. Gájer László káplán, dr. Lackner Pál evangélikus püspök, valamint Sebestyén Katalin lelkipásztor elé.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatot Pajna Zoltán, elnök és Bulcsu László alelnök képviselte az ünnepi eseményen.

A hajdú-bihariak egyébként igazi lovagi bemutatóval lepték meg az érdeklőket. A Dr. Pávay Tibor vezette Anjou Udvari Lovagok Egyesületének célja az európai és speciálisan magyar lovagi kultúra fenntartása, értékeinek és eszméinek átmentése a mába. Példaképük a hajdú-bihari Toldi Miklós. A színpadi bemutatót követően a sátraknál „lovagsimogatóval”, fegyver-, és vívásbemutatóval, valamint Balassi-énekekkel várták a lovagok a közönséget.

A lovagi bemutatón túl a hajdú-bihari stand termékei, többek között a Hajdú-Bihar megyei Értéktárban szereplő híres nádudvari kerámia és a komádi hímzés is nagy sikert arattak. Az alakor búzából font használati és dísztárgyak készítését pedig bárki kipróbálhatta. Megismerkedhettek a látogatók még a csodálatos debreceni cifraszűrrel, láthattak valódi csikóbőrös kulacsot, sőt karikás ostort is, amelyet Szabó István népi iparművész időnként meg is „szólaltatott”.

A Magyar Értékek Napja rendezvény fővédnökei voltak: dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke; Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke; Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke; Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter; dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége elnöke.















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények

Megosztás: