Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Új technológiát alkalmaznak Földesen a termálvíz kísérőgázának hasznosítására

A Hajdú-Bihar megyeri településen a kísérleti jellegű programnak köszönhetően a jelentős gazdasági és turisztikai tényezőnek számító termálvíz kísérőgázának hasznosítása során évi 4000 tonna szén-dioxid terheléstől mentesítik a környezetet.

Magyarország kivételesen jó adottságokkal bír a geotermikus energia (akár termálvíz, akár földhő) hasznosítására, mely a jelenleg ismert és létező megújuló energiaforrások közül a leginkább egyenletesen rendelkezésre áll. A termálvíz használata azonban több esetben környezetvédelmi aggályokat vet fel, főként a vízben oldott sótartalom, a kísérőgázok, vagy egyéb szénhidrogének tekintetében. Az utóbbi 150 évben az üvegházhatású gázok közül a metán koncentrációja 150%-kal emelkedett, így ennek környezetbarát hasznosításával mindenképpen foglalkozni kell.

Az Észak-Alföldön több olyan termálkút üzemel, amelynél a kísérőgáz metán tartalma meghaladja a 60%-ot, viszont a jelentős energiatartalommal rendelkező kísérőgáz hasznosítása nem megoldott. A jelen projekt keretében létrejött K+F technológia a termálvíz kísérőgázát hasznosítja villamos energia termelésre egy gázmotor által hajtott kiserőművel, majd a füstgázt egy algabioreaktorban alga termelésével passziválja. A folyamatos fejlesztések eredményeként a keletkező szén-dioxid nem jut a környezetbe, hanem azt algatermeléssel értékes algaolaj és –fehérje előállításra használják Földesen.

A HU09-0059-A2-2013 számú és a „Metán tartalmú és magas sókoncentrációjú termálvíz integrált környezetkímélő hasznosítása zéró emissziós zárt rendszerben” című projekt nyitó rendezvénye 2015. szeptember 11-én kerül megrendezésre Földes Nagyközség Polgármesteri Hivatalának Tanácstermében. A projekt a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Zöld Ipari Innováció Program Környezetbarát termelési technológiák fokozottabb használat – alprogramja keretében támogatott.

A projekt az EGT Alapok és a Norvég Alapok támogatásával valósul meg. A Végrehajtó Ügynökség az Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt., a Program Operátor a Szent István Egyetem.

Az elnyert támogatás összege 123.297.174 Ft, mely 73%-os intenzitást jelent. A megvalósítás végső határideje 2016. 04. 30.



hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: