Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Újabb három Hajdú-Bihar megyei település gazdagodott napelemes rendszerrel

Sárándon a Polgármesteri Hivatal, Hosszúpályiban a Szociális Szolgáltató Központ, míg Biharkeresztesen a Szivárvány Óvoda áramellátásának szükségleteit fedezi majd a tegnap átadott mintegy 600 napelem.

A beruházások mindhárom településen a KEOP-4.10.0/N/14-2014-0145 kódszámú pályázat keretében nyert településenként csaknem 40 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósultak meg.

A napelemes rendszerek kiépítésére 100%-os támogatású intenzitást nyújt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság által még 2014 júniusában kiírt pályázat. A projekt keretében minden egyes településre beszerzésre került többek között 200 darab 250W típusú napelem. A fejlesztésnek köszönhetően az Önkormányzatok hozzájárulnak a fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkentéséhez, valamint a megújuló energiaforrások felhasználásának növeléséhez, ezáltal a környezetvédelmi kezdeményezésekhez is. A beruházások hatására csökkenteni tudják a szén-dioxid kibocsátását, valamint hatékonyabban tudják felhasználni az energiát. Mindemellett pedig jelentősen csökken az energiafelhasználásra fordított költségük a településeknek. Csak Sáránd esetében például a napelemes rendszer működtetésével az előzetes számítások szerint évente mintegy kétmillió forintot tud megtakarítani az önkormányzat.

Az átadó ünnepségeken Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke elmondta: Hajdú-Bihar megyében több mint 600 milliárd forint európai uniós forrás hasznosult az elmúlt időszakban, azt mondhatjuk, hogy eredményesek voltak a megye vállalkozói, az intézményei és természetesen készülünk a 2014-20-as időszakra.

Napelemes rendszer összesen 14 Hajdú-Bihar megyei településen kerül valamelyik közintézményre az eddiginél hatékonyabb és költségtakarékosabb energiafelhasználás érdekében. Sáránd, Hosszúpályi és Biharkeresztes mellett már Hajdúhadház, Téglás, Püspökladány, Egyek, Hajdúdorog is napelemekkel korszerűsítette az energiagazdálkodását.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: