Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

1,3 milliárd forintból fejlesztik az Alföldi Nyomdát, Debrecenben

Hazánk legrégebbi, folyamatosan működő nyomdáját Európai Uniós forrásból korszerűsítik. György Géza, az Alföldi Nyomda Zrt. vezérigazgatója elmondta: hatalmas lépést jelent a nyomda fejlesztésében, hogy többek között két Heidelberg Speedmaster típusú nyomdaipari gépet vásároltak, amelyek kapacitása 18 ezer darab, 16 színben nyomott b1-es méretű lap óránként. Ez már a 21. század technológiája, ami azt jelenti, hogy olyan mértékben felgyorsulhat a debreceni nyomda termelékenysége, amivel európai szinten is versenyképes tud lenni.

A fejlesztés nemcsak hatékonyabb, de környezetkímélőbb eljárást is eredményez, sőt a kötészeti részlegen ezentúl olyan termékeket is elő tudnak állítani, amelyeket korábban nem – például keményfedeles füles könyvet –, vagy csak több különböző munkafolyamat során, hosszadalmasabban tehették meg eddig. A mostani beruházással az export, valamint a hazai tankönyvpiacon szeretne erősödni a vállalat.

Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár megjegyezte, hogy „az EU-s forrás a lehető legjobb helyre került”. Továbbá kifejtette, hogy az Alföldi Nyomda elmúlt 454 éve során nem csak a hazai könyvnyomtatásban játszott kimagasló szerepet, de magát a magyar kultúra fejlődését is jelentősen támogatta tevékenységével.

Ezt hangsúlyozta ki Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Debrecen volt polgármestere is, aki szerint hatalmas munka volt a korábbi sikertelen pályázat után egy újat létrehozni. Kósa Lajos egyúttal rámutatott, hogy mindez talán mégsem lett volna elég, ha György Géza igazgató nem olyan állhatatos és elhivatott a nyomda fejlesztése iránt.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere szerint az Alföldi Nyomda Debrecen egyik jelképe, akárcsak a Nagytemplom vagy a Református Kollégium. Az elmúlt századokban Debrecen a külvilág felé egyfajta „kulturális lámpa volt, ám az Alföldi Nyomda nélkül talán nem tölthette volna be ezt a szerepét”.

A köszöntők után a nyomdászok bemutatták az új gépsort, a vezérlőegységet, és magát az üzemet, ahol helyet kapott ez a fejlesztés.  Az ünnepélyes projektzáráson Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is részt vett.















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: