Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Gondoskodást jelképező nárciszokat ültettek el ismét a „Méltóság mezején”

Porkoláb Gyöngyi a Debrecen Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke a Méltóság mezeje program vezetője nyitotta meg a 10 évre tervezett program idei, összességében 9. rendezvényét. Egyúttal kifejtette, hogy mérföldkőnek számít ez Debrecen és a program életében. Az eseményre a Baltazár Dezső téren került sor.

A program vezetője beszélt az elmúlt kilenc évről, hogy kezdetben még csak néhány település és intézmény csatlakozott, majd egyre többen, akik felismerték milyen fontos, hogy a gyerekeket már korán felkészítsék az idős korúak tiszteletére és a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők megsegítésére. Emellett lényeges, hogy az idősek, a betegek az életük végén a nekik járó méltósággal léphessenek át azon a bizonyos kapun.

Ezután felszólalt Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere, aki a csatlakozott Hajdú-Bihar megyei települések, Berettyóújfalu, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Vámospércs, Püspökladány, Nyíradony, illetve Szabolcs Szatmár-Bereg megyéből Nyírtelek nevében is köszöntötte a programban résztvevőket. Dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere szintén beszédet tartott annak apropójából, hogy a kezdetekkor Budapest után elsőként Debrecen, a gondoskodó város csatlakozott a Méltóság mezeje programhoz, s szervez azóta is ehhez kapcsolódó rendezvényeket.

Az idei rendezvény – amelyen mintegy 300-an vettek részt – gyerekek által leginkább várt momentuma a rengeteg sárga színű lufi levegőbe engedése volt, amelyre kívánságaikat írhatták a 17, szintén csatlakozott oktatási és nevelési intézményből érkező fiatalok. Majd a meghívottak és a gyerekek közösen elültették a rákbetegségben szenvedők jelképének számító sárga nárciszhagymákat, ezzel fejezve ki együttérzésüket a betegekkel és hozzátartozóikkal.

Az eseményen elhangzott, hogy Debrecen Megyei Jogú Város, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, a Debreceni Egyetem és a Méltóság mezeje mentális szemléletformáló program együttműködésében közösen dolgozik a hospice-palliatív ellátás középtávú fejlesztési program koncepcióján Debrecen városában. Ennek vívmányaként hamarosan felépül egy hospice-ház a Kenézy Kórház területén. A Debrecen Megyei Jogú Város támogatásával felépülő létesítmény első téglajegyét 1 millió forint értékben Dr. Lampé Zsolt főigazgató adta át a Debreceni Sándornak és Debreceni Péternek, akik így Agro World nevű cégükkel szintén támogatóvá váltak.

A rendezvény szerves részeként Koroknai Árpád, Kozma Norbert és az Acoustic Gallery adott elő népszerű zeneszámokat, ezek közül az utolsót a Bögös Attila énektanár vezette debreceni Ady Endre Gimnázium diákjaival közösen, majd Dánielfy Gergő adta elő saját szerzeményét, kísérőivel közösen.

Október 8-án 14 órától az Oláh Gábor utcai Gyulai István Atlétikai Stadionban a Kincskereső programmal közösen sportdélutánt tartanak a program szervezői „Minden lépés előrébb visz” címmel.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: