Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Hajdú-Bihar megye is bemutatkozott az idei brüsszeli Open Days-en

6000 résztvevővel, 600 felszólalóval és 100 workshoppal rendezték meg Brüsszelben a 13. „Régiók és városok európai hete – OPEN DAYS 2015” című programot. Az évente megrendezésre kerülő négynapos rendezvényen a régiós és városi közigazgatásban dolgozó tisztviselők, valamint szakértők, oktatók és kutatók oszthatják meg egymással a regionális és városfejlesztés területén kialakult bevált módszereiket és ismereteiket. A rendezvény emellett az EU kohéziós politikájának fejlesztésével kapcsolatos politikai kommunikáció elismert fóruma is, amely ráirányítja a döntéshozók figyelmét arra, hogy az uniós döntéshozásban a régiók és városok szempontjait is figyelembe kell venni.

Az Open Days-t az EU Régiók Bizottsága (RB) és az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága (DG REGIO) közösen szervezi. A regionális fejlesztéshez kapcsolódóan idén először a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a romániai Hargita, Pest és Békés megyével közösen szervezhetett önálló workshopot az Open Days-en.

Ibrányi András, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Fejlesztési, Tervezési és Stratégiai Osztályának vezetője „Új szolgáltatások a gazdasági fejlődésben” címmel tartott prezentációt. Az Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) kidolgozása során a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat feladata volt az úgynevezett entreprenurial discovery process módszerének alkalmazása. A módszer lényege, hogy maguk az érintettek határozhassák meg azokat az ágazatokat, melyek fejlesztése új piaci lehetőségeket teremt elsősorban a belső endogén potenciálokra alapozva. A módszertan segítségével Hajdú-Bihar megyében is sikerült meghatározni a kitörési pontokat, melyek alapját képezték a nemzeti szintű stratégiának.

Pajna Zoltán „Hajdú-Bihar megyei kis- és középvállalkozások uniós projekteken keresztül történő támogatása az előző és a jelenlegi programozási időszakban” címmel tartott előadást. A megyei önkormányzat elnöke Hajdú-Bihar általános bemutatása mellett a 2007 és 2013 között az Észak-alföldi Regionális Operatív Program keretében támogatott pályázatokról, azok eredményeiről tájékoztatta a jelenlévőket, kiemelve a kis- és középvállalkozások szektorában megvalósult fejlesztéseket, melyek közül bemutatásra került jó gyakorlat is. Továbbá a jelenlegi 2014-2020 Terület-és Településfejlesztési Operatív Program által támogatott tevékenységekről tartott tájékoztatót, melynek elsődleges kedvezményezettjei a települési önkormányzatok, indirekt módon az iparterületek fejlesztésén keresztül a KKV-k is támogatást kaphatnak.. A workshopot követően a megyei önkormányzat lehetőséget kapott networking szekció keretében a megyei értéktárban nevesített értékeink bemutatására, melyet igen nagy érdeklődés övezett.







hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: