Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Roma felzárkóztatási program

Saját példaképekre, valamint tudásközpontú roma társadalomra van szükség a felzárkózáshoz, hangzott el a 2015. november 9-én a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatnál megtartott a megyei Cigány Területi Nemzetiségi Önkormányzat „Esélyek a kitörésre” elnevezésű konferenciáján.

A Hajdú-Bihar Megyei Cigány Területi Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Bernáth Bálint szerint a romák folyamatos előítélek mellett élnek, ráadásul a magyar társadalom peremén, így csakis összefogással lehet javítani életkörülményeiken.

Bernáth Bálint ennek elérését a megfelelő, számukra is elérhető oktatásban és munkalehetőség teremtésben látja, ám úgy véli, nekik is bizonyítaniuk kell a munka világában, valamint az oktatásban ahhoz, hogy akár ők maguk példaképpé váljanak, ami által megváltozhat a társadalom megítélése a romákat illetően.


Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke beszélt a felzárkózási lehetőségekről, amelyekhez uniós programok is rendelkezésre állnak, ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a munkaerő-piaci versenyképességet ebben a mai tudásalapú társadalomban a romák csakis az oktatásban való fokozott részvételükkel érhetik el.

– Most hirdették meg az úgynevezett tanoda programot, ami több mint 5 milliárd forintot eredményez. Van tennivaló bőven, mert a óvodások és általános iskolások 30 százaléka hátrányos helyzetű, ezért a roma szervezetek képviselőinek is részt kell venni a pályázatok előkészítésében, hogy célzottan kapjanak segítséget a megye településén élő kisebbségek – jelentette ki Pajna Zoltán.

A konferencián Mező Barna, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője előadásában azt hangsúlyozta, hogy a munkaerő-piaci elhelyezkedése azoknak a legnehezebb, akik csak általános iskolai végzettséggel rendelkeznek. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság illetékese pedig a bűnmegelőzés kapcsán az együttműködési lehetőségekről beszélt.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: