Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Vámospércs és Hajdúhadház gyerekei nárciszt ültettek

Debrecen már a legelején csatlakozott a  Méltóság Mezeje programhoz, ám annak kilencedik évében több Hajdú-Bihar megyei település is követte példáját. A hagyományos nárciszültetésen kívül egyre vonzóbb a megyei települések számára a Nárcisz Futás és a személyiségfejlesztő iskolaprogramok is, amelyek során a diákokkal a gondoskodás és együttérzés fontosságáról beszélgetnek.

A héten Berettyóújfalu után szerdán Vámospércsen és Hajdúhadházon ültették el 120 kisgyerekkel együtt a település és a megye vezetői, valamint Porkoláb Gyöngyi, a Debrecen Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Méltóság mezeje program vezetője a tavaszra sárga színbe boruló nárciszhagymákat, amelyek a súlyos rákbetegségben szenvedők szimbólumai is egyben.

Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere a gyerekek nyelvére lefordítva próbálta bemutatni a program szemléletét, üzenetét. A generációk között lévő egymás megbecsüléséről, illetve arról beszélt, hogy a gondoskodás éppolyan fontos az erre szoruló családtagjaink bármelyike felé, mint amikor például egy kismacskával törődik valaki.


Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke arra intette a kicsiket, hogy elsősorban éljék át a tartalmát a Méltóság Mezeje programnak, és tegyék a szívük mélyére a törődő gondoskodásról szóló gondolatokat.


Porkoláb Gyöngyi a Méltóság Mezeje program vezetője Vámospércsen elmondta, általában milyen nehéz beszélni az érzelmeinkről, ám akinek mégis sikerül az nagyon bátor. „Ez most egy nagyon törékeny világ, amiben a gondoskodás, a másokkal törődés még fontosabbá válik”. Ezután Porkoláb Gyöngyi kihangsúlyozta azt, hogy amikor valaki törődésre szorul, attól nem szabad elfordulni, hanem olyankor kell igazán mellette lenni, akár öregsége, akár betegsége folytán van erre szüksége.


Hajdúhadház főterén is nárciszt ültettek a gyerekek szerdán. Csáfordi Dénes polgármester a virág életén át utalt az emberi élet körforgására, hiszen minden mulandó, ahogyan ezek a szép virágok is. Majd hozzátette, hogy addig figyeljünk egymásra, illetve addig örüljünk a jónak, amíg lehet. A polgármester örömmel jegyezte meg azt is, hogy Hajdúhadház főtere most közös munkájuk révén szépül meg ismét, s invitálta a gyerekeket, hogy tavasszal majd újra legyenek itt együtt, amikor a most elültetett nárciszhagymák színpompás virágokká nőnek.


Porkoláb Gyöngyi, a Méltóság Mezeje program vezetője kiemelte sokszor nem tudunk örülni annak ami van, miközben az igazán nagy dolog az, ha elveszítünk valamit, és mégis méltósággal tudjuk ezt a helyzetet kezelni. “A család a társadalom egyik legtörékenyebb egysége manapság, ezért is fontos, hogy ha bárkinek otthon gondja van beszéljük meg vele, álljunk mellé.”


Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke kérte a gyerekeket, hogy adják át szüleiknek, nagyszüleiknek azt, hogy itt voltak és közösen virágot ültettek. Majd ezt a fajta gondoskodást vigyék haza magukkal és otthon is ezzel a szeretettel viseltessenek az idős vagy beteg rokonok iránt.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: