Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Az idei év utolsó közgyűlését tartotta a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat

Az aktuális feladatok mellett az önkormányzat 25 éves fennállásáról is megemlékezett a testület 2015. december 11-én.

A megyei közgyűlés intézménye 1990. december 21-én alakult meg. Az elmúlt 25 évről – a megyei önkormányzati rendszer eredményei előtt tisztelegve – tartott előadást Szendiné dr. Orvos Erzsébet, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár igazgatója. A megyei levéltár vezetője bevezetőjében beszélt a többek között közgyűlésnek is helyet adó, több mint 100 éves megyeházáról, amely Magyarország egyik legszebb szecessziós stílusban létrehozott épülete, majd a közgyűlésről, annak szervezeti felépítéséről, korábbi és jelenlegi feladatairól. Az előadás során az Európai Unióhoz való 2004-es csatlakozásról is szó esett, amely új távlatokat nyitott a megyei önkormányzatok, így a hajdú-bihari életében is. Ugyanakkor a 2012-es évtől – a megyei önkormányzatok konszolidációjáról szóló 2011. évi törvény értelmében – a szervezet intézményfenntartó feladatai megszűntek, így jelentősen változott a megyei önkormányzatok szerepe a magyarországi közigazgatásban. Új lehetőséget jelentett azonban a számos uniós pályázatban való részvétel, ahogyan a hazai és nemzetközi partneri, valamint a civil kapcsolatokat és a sporttámogatási szerepüket is megtartották a megyei önkormányzatok, illetve a nemzetiségi jogok érvényesítésében van jelentős szerepük. Fontos volt ezután, hogy a városi értékek idővel megyei értékekké minősüljenek, valamint az értékekre alapozott új fejlesztések létrejöjjenek. Napjainkban a megyék szerepe ismét erősödik, lehetőségei újra kibővülhetnek.


Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke az előadást követően javaslatot tett arra, hogy hagyományosan minden év utolsó közgyűlésén legyen egy díjazott személy, aki az adott időszakban a legtöbbet tette az önkormányzatiság megyei szinten történő megvalósításáért. A javaslatot támogatta a képviselő-testület.

Tóth József DK-s képviselő a 2016. évi megyei közgyűlési ülésterv elfogadása kapcsán felvetette, hogy 2016 februárjában a testület elé kerüljön egy részletes beszámoló az eltelt egy év megyei közfoglalkoztatási viszonyairól, illetve aktuális helyzetéről, hiszen ez sok ezer embert érint Hajdú-Biharban. A képviselők támogatták a javaslatot; Pajna Zoltán elnök annyi kiegészítéssel élt, hogy ez nagyban függ a kormányhivatal munkájától is, tehát, ha időben rendelkezésre fog állni minden szükséges adat, erre még az aktuális közfoglalkoztatási program február végi lejárta előtt sor kerül, ha nem, akkor a következő ülésen tűzik napirendre.


A közgyűlés döntött az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nkft. működését érintő döntésekről, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és az EU Service Agency (Szász-Anhalt Régió) közötti együttműködési megállapodás megkötéséről is. Az Észak-Alföldi Operatív Program végrehajtásának alakulásáról szóló napirendi pont kapcsán ugyancsak a megyei közgyűlés elnöke jelentette ki, hogy „jó munkát végeztek a projektek felhasználói és közreműködői egyaránt”.

Napirendre került két szóbeli előterjesztés is. Az egyik a megyei önkormányzat nemzetközi projektekben való részvételének alakulásáról adott tájékoztatást, amely érintette az együttműködő partnerek idő közbeni változását, valamint a tevékenységi körök változását is. A másik napirendi pont a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és civil szervezetek közötti együttműködésről szólt, amely gyakorlatilag az úgynevezett Civil Információs Centrumok kialakításáról szólt. Ezt a címet – a vele járó jogokkal és kötelezettségekkel együtt – az Emberi Erőforrások Minisztériuma adja a sikeres pályázóknak, s olyan egyesület vagy alapítvány nyerheti el, amely legalább 3 éve működik, székhelye a megpályázott megye egyik településén van, tevékenysége legalább az adott megyére kiterjed, és ugyanitt rendelkezik jól megközelíthető irodával. A megyei önkormányzat – a napirendi javaslat elfogadása értelmében – a Civilek a Fiatalokért Egyesületet támogatja, hogy pályázatot nyújthasson be az említett Civil Információs Pont cím elnyerésére.


hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: