Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A magyar kultúrát ünnepeltük, Kölcseyre emlékezve

1989 óta január 22-én tartjuk a magyar kultúra napját – 1823-ban ugyanis ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát Kölcsey Ferenc. Ebből az alkalomból a debreceni Református Hittudományi Egyetemen Boda István főiskolai tanár ünnepi beszédében a magyar kultúra nagy alakjait idézte, így Kölcseytől, Hankiss Eleméren és Göncz Árpádon át Juhász Ferencig és József Attiláig hozott fel a rég- vagy közelmúlt nagyjai közül kiváló alkotókat, közéleti személyiségeket, velük példázva a magyar kultúra nagyszerű sokszínűségét.

Boda István a generációk különféle kulturális műveltségét is szemléltette a veteránoktól (az 1920-30-as években születettek) kezdve az x-generáción (1965-80-asok) a legifjabb, úgynevezett z-generációig (1996 után születettek). Ezt követően a meghívott díszvendégek a Kölcsey-domborművet, majd a Péterfia utcán található Kölcsey-szobrot koszorúzták meg.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat képviseletében Dobi Csaba jegyző, a Református Hittudományi Egyetem részéről Bölcskei Gusztáv rektor és Eged Alice docens, mellettük a Főnix Rendezvényszervező Kft. igazgatója, Bódor Edit, illetve Danku Attila, a debreceni önkormányzat képviselője, a kulturális bizottság elnöke is koszorút helyezett el a domborműnél és a szobornál.


hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: