Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Lelkésszé avatták Fekete Károly püspököt

Éppen egy éve lett dr. Fekete Károly a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Az egyház törvényei szerint egy éven belül a gyülekezet lelkészi szolgálatába kell állni. Beiktató ünnepségét a debreceni református Nagytemplomban tartották 2016. január 11-én, vasárnap. Az eseményen több magyarországi egyházi méltóság vett részt, ami a különböző vallások végső összetartozását jelezte. A beiktatási ceremónia során Oláh István lelkipásztor és Vad Zsigmond esperes mondtak imádságot, illetve méltatták az új püspököt, akinek életpályáját is bemutatták.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnökeként példabeszédekre hivatkozott köszöntőjében, emellett maga a szó (püspök: felügyelő) jelentéséből indult ki. A megyei közgyűlés vezetője úgy véli, Fekete Károly mindazon jeles tulajdonságok birtokában van, amelyek ezt a hivatalt jellemzik, s amire családi tradíciói vannak. Pajna Zoltán beszédében kifejtette, hogy a református egyház az ige egyháza, ám fontos, hogy értsék is az igét a hívek. Szerinte Fekete Károly a legalkalmasabb arra, hogy ezeket kifejtse nekik, hiszen édesapja révén a családjából hozta ezt a lelki nyitottságot. Pajna Zoltán kifejezte reményét, hogy az új püspök-lelkész olyan új értelmezést ad az igének, ami mindenkinek erőt ad a magányban és a nehéz percekben.

Bölcskei Gusztáv, a Református Hittudományi Egyetem rektora szerint – aki 1997 és 2014 között volt református püspök – Fekete Károly az elmúlt időszakban a gyakorlatban is megtapasztalta mi az alázat, ám mostanra végre elérkezett a református hierarchia csúcsára, amit nagyon megérdemelt – miként a hívek is egy ilyen lelkipásztort.

Papp László, Debrecen polgármestere kijelentette, hogy Debrecen és a református egyház elválaszthatatlanok egymástól, a Nagytemplom a város éltető ereje, Fekete Károly pedig az ország legnevesebb református gyülekezetének lett a vezetője. A református egyház számíthat Debrecen tevékeny segítségére ezután is.

Fekete Károly az ünnepi istentiszteleten kérte gyülekezete szeretetét és segítségét, hogy képes legyen mindenkinek továbbadni azt, amit istentől kapott ajándékba. Az új református püspök figyelmeztetett arra is, hogy az ige és az ember mélyreható találkozása nagy fontossággal bír abban a világban, ahol az egyik kulcsszó az állhatatosság lehet mindennapjainkban. Beszélt édesapjáról is, hogy talán neki kellene itt állnia, ahol most ő, hiszen mindig is erről álmodott, ám abban az időszakban apjának erre nem volt lehetősége.

A beiktatás során Vad Zsigmond esperes megáldotta Fekete Károlyt, majd átadta neki a Nagytemplom kulcsát és az egyházközség pecsétjét.

Fekete Károly Kisvárdán született 1960. január 8-án, igazi lelkészcsaládba. Édesapja (dr. Fekete Károly) református lelkész, teológiai professzor volt Debrecenben. Ifj. Fekete Károly a középiskolai tanulmányait a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte, orgona szakon. Érdekes párhuzam Fekete Károly és elődje, Bölcskei Gusztáv között, hogy mindketten a templomi kórusban énekeltek. Fekete Károly kutatásai is részben az orgonologiai és liturgiatörténeti területekre koncentráltak. 1982-től a Debreceni Református Teológiai Akadémián tanult, amit ma Debreceni Református Hittudományi Egyetemnek neveznek, és amelynek később rektora volt püspökké választásáig. Az egykori teológus-lelkész szakos hallgatót 1992-ben szentelték lelkésszé: publikációi és egyházi tevékenysége folytán számos díj, elismerés birtokosa.


hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: