Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ezüst- és bronzérem termett Hajdú-Bihar megyének a Bocskain

A 2016. február 3-6. között a debreceni Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban megrendezett 60. Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékversenyen négy megyei bokszoló indult, akik közül a hajdúsámsoni Varga Miklós 60 kg-ban második, a DVSC-s Nagy Bence 91 kb-ban harmadik helyet ért el. A rendkívüli erősségű mezőnyben Nagy Britannia végzett a nemzetek rangsorának élén, míg Magyarország második lett 3 arany, 1 ezüst, 3 bronz éremmel.

A négy napos versenysorozat megnyitóján, illetve a viadal későbbi szakaszában is jelen volt Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség alelnöke, aki a szombati záró napon a 60 kilogrammos kategória dobogósainak díjakat adott át. Több fotó a HBMÖ Facebook oldalán érhető el.


A végig szép számú nézősereg előtt zajló, az Európa-bajnokság után – a szakemberek szerint – legmagasabb színvonalúnak tartott Bocskai az elmúlt esztendőkhöz képest kimagasló mezőnyt vonultatott fel: Brazíliától Kazahsztánig és Svédországtól Marokkóig érkeztek Debrecenbe az amatőr ökölvívók – köztük világbajnokokkal, olimpiai érmesekkel, biztos riói résztvevőkkel.

A magyar csapatnak éppen ezért nem volt könnyű dolga, ám végül a 64 (Nyéki Georgián, Győr), a 69 (Bacskai Balázs, Vasas), valamint a 91 (Sávoly Gergő, MTK) kilogrammosok küzdelmét hazai versenyző nyerte meg. A Hajdú-Bihar megyei öklözők közül Siroki János (HISE) és Kovács Dávid (DVSC) egyaránt az 56 kilogrammosok között indult, és még az is közös bennük, hogy egyaránt a felnőtt nemzetközi mezőny újoncainak számítanak. A két, szép reményű fiatal bunyós kitett magáért, ám ez ebben a nívós társaságban egyelőre csak a tisztes helytállásra volt elég – igaz, komoly erőfeszítésre késztették jordániai, illetve szlovák ellenfelüket. A számukra elsősorban a tapasztalatszerzés volt a fő cél.

A debreceni, fiatal, 22 éves Nagy Bence ugyanakkor eljutott a legjobb négy közé, ami érmet ért. Az elődöntőben aztán egy holland bokszoló állta útját, kemény csatájuk után szoros végeredmény született, de a németalföldi sportolót hozták ki győztesként. Bence évekig Rácsai András és Zöld Ferenc irányításával dolgozott, ám egy éve Hutai László edzi őt a DVSC-nél.


A hajdúsámsoniak kétszeres Európa-bajnoki bronzérmese, kétszeres olimpikonja, Varga Miklós a tavalyi bajnoki cím után idén is a döntőig menetelt, ám ott legyőzte őt egy grúz bokszoló, akitől megosztott pontozással kapott ki. Az egész tornán, valamint a szoros csatát hozó döntőben is a számára kevésbé ismert harcmodorral találkozott Varga, akinek ehhez alkalmazkodnia kell a jövőben. Máté Attila edző tanítványa számára ugyanis 2016 legfontosabb feladata kijutni a riói nyári olimpiára. Erre még van esélye, ám ehhez tavasszal kiemelkedően kell teljesítenie a nemzetközi kvalifikációs tornán, illetve előtte az első alkalommal megrendezendő I. Széchenyi Ökölvívó Emlékversenyen, ami a hazai legjobbak között rangsorol majd súlycsoportonként. Ha minden akadályt sikerrel vesz a HISE klasszisa, akkor Hajdú-Bihar megye biztosan magáénak tudhat egy riói olimpikont az ökölvívók mezőnyében.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: