Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Vásárszövetség alakul Hajdú-Bihar megyében és az Érmelléken

Derecskén a hagyományos disznótoros napokkal egybekötötték az első megyei vásárt. A két esemény egybegyúrásából született meg a Derecskei Disznótor és I. Hajdú-Bihar Megyei Téli Vásár. Mivel nem egyszeri rendezvényről van szó, hanem hagyományt kívánnak ezzel teremteni, a térségben hasonló rendezvényeken ismerkedhetnek meg a vendégek a helyi és területi értékekkel, képzőművészeti termékekkel, hagyományos ételekkel. A kezdeményezéshez tíz Hajdú-Bihar megyei mellett öt érmelléki település is csatlakozott. A 2016. február 6-i megnyitón beszédet mondott Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is, előtte pedig az önkormányzat és tizenöt település képviselője a városi művelődési központ és könyvtárban aláírta azt az együttműködési szándéknyilatkozatot, amely alapján többek között egy vásárszövetség létrehozásán fognak közösen dolgozni, ami a térség kulturális örökségének megőrzését, bemutatását, korabeli vásárok megtartását tűzi ki célul. (Több fotó az eseményről a HBMÖ facebook oldalán tekinthető meg.)


A főtéren hangzottak el a megnyitó beszédek. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke egy érdekes középkori rendelkezésről beszélt, amelyet az 1545. évi tordai országgyűlésen fogadtak el. Eszerint Szent János-poharát kötelező kiürítenie az egymással szerződést kötő feleknek az üzletkötés előtt. Az áldomás ivásának felemlegetése tovább növelte az egyébként is barátságos hangulatot. Pajna Zoltán kiemelte, hogy a vásár kifejezés a közelmúltban a 30-40%-os leértékeléseket juttatta az emberek eszébe, ám itt éppen fordítva van, s nem egyfajta outlet portékák, leértékelt áruk börzéjéről van szó, hanem olyan, a helyi, térségi kézművesipar kiváló termékeit bemutató vásárról, amely a minőséget garantálja. A megyei elnök reményét fejezte ki, hogy idővel létrehozható egy Hajdú-Bihar megyei vagy akár érmelléki trend, amely során az itt létrehozott termékeket tudják népszerűsíteni.


Fazekas Sándor földművelődésügyi miniszter nyitotta meg hivatalosan a derecskei programokat, aki a ceremónia során arról beszélt, hogy ezek a megyei, térségi vásárok bizonyos ellenpontját képezhetik majd a plázás, rutinszerű bevásárlásoknak, hiszen a magyar életformán alapuló hagyományokban gyökerezik az az értékrend, amelyet az itt megtalálható termékek képviselnek. Bakó István, Derecske polgármestere elmondta, hogy a korábbi hagyományos disznótorokat továbbgondolták, és amikor a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat hasonló ötlettel kereste meg őket, elkezdődött az együttműködés közöttük, hogy megvalósítsák a terveket. A városvezető külön örült annak, hogy Derecske adhatott otthont az első megyei vásárnak, sőt, az együttműködési nyilatkozatot is itt írták alá. Természetesen bízik benne, hogy hosszú távon működik majd ez a program a szándéknyilatkozatot aláíró települések részvételével, hiszen „egy ilyen vásár nem csak a minőségi helyi termékek, de a térségi gondolatok cseréje is” – tette hozzá Bakó István.


Beszédet mondott Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség tagja, Bihar megye parlamenti képviselője is, aki büszkeségét fejezte ki a térség történelmi nagy alakjai és az itteni termékek kapcsán. Szabó Ödön elmondta, hogy annak idején egymást látogatták a szomszédos vásárokat tartó települések, ami – reméli – itt is meg fog valósulni, egyúttal kijelentette, bízik benne, hogy mivel miniszteri aláírás is került az együttműködési megállapodásra, a jövőben az „Érmelléki” szó akár márkanév előtagjává is válhat, úgy, mint több más tájegység esetében.

Az együttműködési szándéknyilatkozat 11 pontban határozza meg a jövőbeni feltételeket és feladatokat. A dokumentum kitér a Kárpát-medence népeinek változatos történelmi, kulturális múltjára, s arra, hogy ezt védeni, ápolni – sőt, Pajna Zoltán egyik köszöntő mondata szerint elsősorban megélni – kell. A vidéki életvitelről és az ezzel kapcsolatos gasztronómiai, művészeti elemek bemutatásáról, ezek népszerűsítéséről, illetve a szülőfölddel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű ismertetéséről is szó esik a 11 pontban. A vásárszövetség megalakításának szándéka fontos része a dokumentumnak, ami a szövetségben résztvevők erőforrásainak összehangolását és az együtt gondolkodást is megkívánja. Végezetül arról is említést tesz ez a szándéknyilatkozat, hogy az Európa Unió határ menti együttműködési kereteivel összhangban együtt terveznék meg a térség integrációját.

Az együttműködési szándéknyilatkozatot aláírta: a határ magyar oldaláról Biharkeresztes, Debrecen, Derecske, Hajdú-Bihar megye, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Hajdúsámson, Kaba, Komádi, Nyíradony, a határ romániai oldaláról pedig Bihardiószeg, Érmihályfalva,  Margitta, Nagyszalonta és Székelyhíd.


Nem csak az együttműködésről szóló elvi megállapodás született meg ezen a napon Derecskén, hiszen hamisítatlan vásári és disznótoros hangulat uralkodott a város főterén, ahol a kézműves termékek az egyes standokon, valamint a templomtól távolabbi főzősátrak sora jól megfért egymás mellett. Utóbbiakban az együttműködésben résztvevő települések és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat készített saját hagyományos toros ételeket. A HBMÖ főszakácsa Tasi Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke volt, míg a másik, szintén jelen lévő alelnök, Bulcsu László az esemény megszervezésben segített. Az ide látogatók egy ételjegy vásárlása ellenében az információs sátornál kóstolhatták meg a finom falatokat. A fősátorban eközben néptáncosok, bábjátékosok, és egyéb művészi produkciók szórakoztatták a vásárra érkezőket, míg a talpalávalót a Bakator együttes húzta .

Aki esetleg lemaradt a derecskei eseményről nemsokára bepótolhatja mulasztását, hiszen a vásárszövetségre lépő települések sorban rendezik a hasonló vásárokat. A következő helyszín Biharkeresztes lesz, ahol 2016. április 16-án a Bihar-Bihor Expo keretén belül lesz látogatható Hajdú-Bihar Megye Vására, ahol a helybéli áruk mellett ismét jelen lesznek a megyei és érmelléki települések a maguk termékeivel.


hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: