Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Gyorsabb lett a segítségnyújtás

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 2016. elején kereste meg Hajdúsámson Város Önkormányzatát azzal a céllal, hogy ott mentési pontot kívánnak létrehozni. A gyors kivitelezésnek köszönhetően ezt 2016. március 1-én át is adták a településen. A kiemelten balesetveszélyes 471-es főút, valamint Hajdúsámson vonzáskörzete jóval gyorsabban mentős segítséget kaphat, mint eddig.

Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere kiemelte, hogy a lakosságnak, valamint a környező települések lakosainak is biztonságot fog adni ez a mentési pont, hiszen jelentősen rövidül a mentő kiérkezései a segítségnyújtás helyszínére.
A polgármester elmondta, hogy szinte naponta kell esetkocsi szintű ellátás ezen az irányvonalon, így már esedékes volt egy mentési pont kialakítása, az pedig nem is volt kérdés, hogy Hajdúsámson elfogadja ezt a felkérést. Elindult tehát egy folyamat, amiből idővel egy 24 órás mentőállomás kialakítása lehet a végcél. További képek a HBMÖ Facebook oldalán tekinthető meg.


Dr. Pápai György, az OMSZ Észak-alföldi Régiójának igazgatója arról adott tájékoztatást, hogy a hajdúsámsoni mentési pont éppen ideális helyen van, mivel egy debreceni indulóponthoz képest innen hamarabb odaér a mentő a környékbeli helyszínekre. Ezzel az európai uniós 15 perces szabványnak is meg tudnak felelni ezután. Korábban ugyanis a kiérkezési idő Debrecenből Nyíradonyba akár 30 perc is lehetett, Hajdúhadházra pedig 20 perc, ami az új mentési pont üzembe helyezésével gyakorlatilag felére csökken. A regionális igazgató elmondta azt is, hogy Hajdú-Bihar megyében a legmodernebb mentési pontnak számít már most is a hajdúsámsoni, a segítségnyújtásban résztvevő autók felszereltségét tekintve.

Március 1-től az év minden napján 7.00-19.00 óra között a mentőszolgálat egy mentőorvosi kocsit biztosít Hajdúsámson területére. A személygépkocsi a segítségnyújtás helyszínére mentőorvossal vagy mentőtiszttel érkezik ki, a sofőr pedig  mentőápolói vizsgával rendelkezik. Az autó felszereltsége – a helyhiány miatt a hordágy kivételével – egy rohamkocsiéval megegyező, az életmentő gyógyszerek és műszerek azonban nem hiányoznak. Ugyanakkor ez a szolgáltatás minden nap kiegészül egy olyan mentőautóval, amelyet az OMSZ biztosít, és ebben hordágy is van. Amikor egy baleset helyszínére kiérkezik a két jármű, ott a mentőtiszt feladata lesz eldönteni, hogy ezt követően a beteget kórházba viszik vagy nem szükséges. Amennyiben be kell vinni a sérültet, akkor még azt is eldönti a mentőtiszt, hogy az ő jelenlétére továbbra is szükség van-e a szállítást végző járműben. Amennyiben nem, akkor az egyik jármű – és a mentőorvos – gyakorlatilag felszabadul és akár azonnal egy másik helyszínre siethet. Ezáltal sokkal hatékonyabban tudják beosztani a két jármű és a velük járó személyzet segítségnyújtási kapacitását.

Az OMSZ vállalja a gépkocsik üzemeltetését (üzemanyag, vizsgáztatás, biztosítás, gépjárműadó), a gépkocsik személyzetének minden költségét (bér, járulék, étkeztetés), a mentési pont gyógyszer és kötszer ellátását, a Hajdúsámsoni Önkormányzat vállalja az OMSZ által használt épületrész üzemeltetésének költségeit, a szükséges berendezéseket, valamint egy navigációs rendszer telepítését a mentő orvosi kocsiba.

Az ünnepélyes átadó ünnepségen a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat képviseletében Tasi Sándor alelnök vett részt.




hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: