Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A bűnfelderítés hatékonysága sokat fejlődött a megyében

A Megyeháza Árpád termében – a Rendőrnap alkalmával – Pajna Zoltán köszöntője a rendőrökről a rendőrökhöz szólt, hiszen mint a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke megfogalmazta, a mindennapjaink biztonságát óvó emberekről van szó, akik hivatásuk gyakorlása közben a legjobb tudásuk szerint teszik biztonságosabbá életünket, vigyáznak ránk és értékeinkre, akár saját testi épségük kockáztatásával is.

A 2016. április 22-én tartott ünnepség alkalmával a megyei közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet rá, a számadatok tanúsága szerint 2010 óta gyakorlatilag minden szegmensében fejlődött a Hajdú-Bihar megyei bűnüldözés és -megelőzés.

Pajna Zoltán két, a lakosok moráljára leginkább ható bűncselekmény kategóriát emelt ki.  Mint elmondta, örömteli, hogy 2010-hez képest 1/6-odára csökkent a személygépkocsi eltulajdonítások száma a megyében, ami kirívóan jó adat. Emellett a közterületen elkövetett bűncselekmények kapcsán a nyomozáseredményesség az elmúlt 5 évben 51%-ról 80%-ra nőtt. Ez azt jelenti, hogy csak minden ötödik ilyen jellegű bűncselekmény elkövetője ússza meg a felelősségre vonást. Képgaléria a HBMÖ Facebook oldalán.

Az összes bűncselekmény tekintetében is biztatóak az adatok, hiszen minden 3 esetből 2-t felderít a Hajdú-Bihar megyei rendőrség ma már.

A kiemelten kezelt bűncselekmények nyomozáseredményessége ugyancsak nagy javulást mutat: 2010-ben ugyanis még csak ezek egyharmadát tudták felderíteni, 2015-ben azonban már több mint a felét (53%). Az emberölések felderítése esetében pedig 2015-ben 100%-os volt a mutató.

Az illegális migrációról is szólt Pajna Zoltán, illetve az ehhez kapcsolódó jogellenes cselekményekről, amelyek az elmúlt 5 évben jelentősen, 400%-kal nőttek, ám ez a tavalyi migránsáradat miatt várható volt. Ugyanakkor érdekes, hogy az embercsempészések száma 5 alkalomra csökkent az egész előző évet nézve.

Gyurosovics József dandártábornok, Hajdú-Bihar megye rendőrfőkapitánya díjakat adott át a rendőrségi állomány több mint 100 tagjának az ünnepélyes alkalom során, ám előtte köszöntő beszédében többek között kiemelte, hogy sosem volt még ilyen jó a felderítettsége a megye bűnügyeinek, amiért dicséret illeti minden egyes kollégáját, végezzen bármilyen munkát is a rendőrség kötelékén belül.

Az elismerések egy részét nem egyedül, hanem a díjazott rendőrök szolgálati helyéhez köthető települések vezetői segítségével adta át.




















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: