Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A hajdúhadházi rendőrkapitány kitüntetést kapott a megyei közgyűléstől

A legtöbb hozzászólást kapó és a legrészletesebben megvitatott napirendi pont a Hajdú-Bihar megye közbiztonságának helyzetéről és a határőrizet rendjéről szóló volt a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés 2016. május 6-i ülésén. Ehhez kapcsolódóan a Jogi, Ügyrendi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának javaslatára a megyei közgyűlés elnöke, Pajna Zoltán ezüst emlékérmet adományozott Asztalos János rendőr alezredesnek, a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság vezetőjének, aki a megye közbiztonságának javításában elévülhetetlen érdemeket szerzett.

A Közgyűlés emellett elismerését fejezte ki a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság részére hasonló indokkal, és oklevelet adományozott a testületnek, amelyet Gyurosovics József dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány vett át.

A napirendi pont kapcsán a megyei közgyűlés szinte minden képviselője hozzászólt a témához vagy kérdést, felvetést intézett a rendőrség vezetőjéhez, aki előtte részletes beszámolót tartott a 2015-ös esztendő rendőrségi munkájáról, több évre visszamenő és aktuális adatok összehasonlításával. Képgaléria a HBMÖ Facebook oldalán tekinthető meg.

Gyurosovics József kiemelte, hogy ez elmúlt 25 évben nem volt ilyen alacsony a felderített bűncselekmények száma, vagyis negyed százada most a legbiztonságosabb Hajdú-Bihar megye. Az egyes bűncselekményi kategóriák, illetve azok felderítettségének tekintetében jelentős javulást mutatnak az adatok. Országos szinten megyénk a 2. a kiemelt bűncselekmények felderítésében, de sok más kategóriában is a legjobbak között szerepel. Egyetlen mutatóban nem tapasztalható javulás a megyében, ez pedig a személyi sérüléssel járó közúti balesetek, közte a halálos kimenetelű balesetek száma. Gyurosovics József megjegyezte, ebben a kategóriában a rendőrségnek van ráhatása a gépjárművek, illetve a gépjárművek vezetőinek állapotának ellenőrzésére. Ellenben a közutak minőségére nem. Viszont a baleseti okok rangsora évek óta szinte ugyanaz, és az okozók kategóriái is.

A megyei képviselők közül többen ehhez szóltak hozzá, és konstruktív javaslatként elhangzott (elsőként a fideszes Buczkó Józseftől, de később a legtöbben – a dandártábornok is – támogatták ebben), hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a kisiskolások KRESZ-tanítására. Arról megoszlottak a vélemények, hogy az alaptanterv részét kellene képeznie a KRESZ-nek vagy sem. Pajna Zoltán felvetette, hogy civil szervezeteket lehetne bevonni abba, hogy minél előbb, már kisgyerekként elkezdődjön az oktatás, valamint az általános közlekedési morál tanítása.

A fix traffipaxokkal kapcsolatban rendőrségi részről elhangzott, hogy a nemrég telepített stabil mérőállomások és a továbbra is bevetett mobil traffipaxok együttes használatától a gyorshajtásos balesetek visszaszorulását remélik. Igaz, ez hosszú folyamat lesz, az általános szemléletmódon kell változtatni, vagyis el kell érni, hogy az esetleges balesetek okozásától tartsanak a gépjárművezetők, és ne a gyorshajtásért kirótt büntetéstől. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények is több képviselőnél terítékre kerültek. Akadt, aki elnézőbb volt, más sokkal súlyosabb következményeket javasolt már a használókkal szemben is. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy leginkább a kábítószer forrását, valamint hálózatát kell felderíteni, és nem a használói vagy közvetlen terjesztői a bűnfelderítés végső célpontjai.

Halmosi Zsolt arról beszélt, hogy Hajdú-Bihar megye rendőri szervezete kiváló minősítést kapott az országos besorolásban.

A megyei képviselő testület a továbbiakban a 2015. évi zárszámadásáról szóló rendelet mellett a 2016. évi költségvetési rendelet módosítását is elfogadta.  A „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” tárgyú felhívásra beadandó pályázatra is egyhangú igennel szavaztak a képviselők. Ennek kapcsán a „Magyar Szürkék Útja – Oxenweg” kulturális tematikus útvonal felállítása a cél (amely annak idején behálózta az egész Kárpát-medencét), illetve az, hogy Hajdú-Bihar megye váljon az Oxenweg program hazai és nemzetközi jó példájává. A tervezett útvonal mentén új beruházások, új munkahelyek megvalósulását várják a projekt révén. A debreceni Megyeházán pedig egy információs terminált fognak elhelyezni, amely érintőképernyőjén kulturális érdekességek, az útvonallal és a szürke marha tenyésztésével kapcsolatos tudnivalók érhetők el. A tematikus út megyei helyszínei lehetnek, ahol fejlesztések várhatók: Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Balmazújváros, Hortobágy, Nagyhegyes, Nádudvar, Hajdúszoboszló, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat. Mindez 975 millió forintos, az Integrált Területfejlesztési Programból származó forrásból valósulhat meg.

Korbeák György, a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztés Ügynökség igazgatója az előző év (2015) számviteli törvény szerinti beszámolója kapcsán tájékoztatta a nonprofit szervezet működéséről a képviselőket. A vállalkozói fórumokat is tartó Ügynökség első évét a stabilitás megteremtésének éveként jellemezte, amelyet, reményei szerint az követ, hogy egy jól prosperáló céggé fejlődik a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által létrehozott Ügynökség. A terjeszkedés is megkezdődött, hiszen Berettyóújfaluban irodát hoznak létre, segítendő a környékbeliek ügyintézését, így abból a térségből nem kell Debrecenbe utaznia feltétlenül a vállalkozóknak. Ráadásul nyereséggel zárták első évüket, az utóbbi 3 hónap alatt – immár 2016-ban – pedig már 71 pályázatot adtak be (Korbeák György szerint ez akár 300-ra is nőhet év végéig).

A hagyományos, az adott hónaphoz kötődő Hajdú-Bihar megyei történelmi eseményeket bemutató sorozat ezúttal sem maradt el. Szendiné Orvos Erzsébet, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár a május jegyében tartott tájékoztatót. Az előadás VIDEÓ anyaga a HBMÖ Facebook oldalán érhető el.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: