Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A szakma díjazta a magas szakmai színvonalat

Építőipari Nívódíjat kapott több debreceni épület. 2016. május 1-én a nem csak a város, de Hajdú-Bihar megye, sőt a térség fiataljainak is szórakoztatva tanulást adó létesítménye, a Tudományok Palotája falára is elhelyezték azt a táblát, amely erről tanúskodik. Az ünnepélyes leleplezést Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, korábbi debreceni polgármestere, Somogyi Béla, az intézmény ügyvezető igazgatója, valamint a kivitelező Hunép Universal Zrt. vezérigazgatója, Szűcs Gyula végezte el.

Pajna Zoltán a kezdeti nehézségekről beszélt, hiszen az előkészítési fázis igencsak elhúzódott: mintegy 5 évig tartott a tervezés. A debreceni beruházások sorába, a környék egyetemi épületeinek összességébe jól illeszkedik be a Tudományok Palotája is – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke -, magas szintű műszaki tervekkel és hasonlóan nívós kivitelezéssel. A térkialakításról, a modern műszaki gépészeti megoldásokról is szó esett, amelynek kapcsán Pajna Zoltán nem csak a Debreceni Önkormányzat a projektben résztvevő munkatársai részére fejezte ki elismerését, de a Debreceni Egyetemen dolgozó kollégáiknak is, hiszen egy komplex projekt révén valósult meg az Agoraként is ismert tudományos létesítmény. Képgaléria a HBMÖ Facebook oldalán tekinthető meg!

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője, Debrecen korábbi polgármester szerint a létesítmény akkor hasznos, ha betölti szerepét a fiatalok természettudományos érdeklődésének felkeltésében. Mindenesetre a cél az volt a Tudományok Palotájának létrehozásával, hogy ne egy üres, grandiózus épület, hanem egy valóban sokak által használt tudományos közösségi tér legyen belőle. Debrecen egykori vezetője kiemelte Pajna Zoltán szerepét a projektben, aki évekkel ezelőtt állhatatosan kiállt a Tudományok Palotájának felépítése mellett.

Szűcs Gyula, a generálkivitelező cég vezetője elmondta, hogy bő tíz éve oldanak már meg a Hunéppel különböző építészeti feladatokat a Debreceni Egyetem területén, amelyek közül már más is kapott nívódíjat. Az Agora esetében is lényeges volt, hogy ne csak az előzetes technikai elvárásoknak feleljen majd meg a létesítmény, de a pénzügyi feltételeknek is eleget tegyen: vagyis legyen fenntartható a működtetése. Ez, úgy véli, hogy megvalósult. Mindehhez azonban olykor olyan technikai bravúrokra is szükség volt, amelyek kivitelezéséhez szakmailag magasan képzett kollégákra és alvállalkozókra volt szükség.

Bálint Péter, az Építőipari Nívódíj Bíráló Bizottság elnökhelyettese adta át a tanúsítványokat az alvállalkozóknak, illetve tájékoztatta a nyilvánosságot a döntési mechanizmusról. A szakember megjegyezte, hogy mindig voltak olyan épületek Magyarországon, amelyek ezt az elismerést megérdemelték volna – még a gazdasági válság idején is. Ám ez a térség, illetve azon belül is Debrecen az egy főre jutó nívódíjak tekintetében szerinte még Budapestet is felülmúlja. Bálint Péter szerint ez köszönhető annak is, hogy egy jól bevált szakmai gárda dolgozik a helyi beruházásokon, több évtizedes összeszokottsággal és tapasztalattal.





















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: