Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Kapitális fogások és fejlesztések a Látóképi-tározónál

Jelentős infrastrukturális fejlesztéseket végeznek a Látóképi-tározó területén, amelynek célja, hogy a víztározó hosszú távú, magas színvonalon működő amatőr és versenyhorgász hellyé váljon, s ebben a minőségében megmaradjon. Mivel a Magyar Állam a Látóképi-tározó hasznosítására kötött 15 éves haszonbérleti szerződése 2015 végén lejárt, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) – élve ezen jogával – kijelölés útján megszerezte az 1982-ben létrehozott, 60 hektárnyi területet. Az infrastruktúra fejlesztése, a halgazdálkodás feladatainak operatív végrehajtása érdekben a MOHOSZ együttműködési megállapodást kötött a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökséggel, illetve a debreceni székhelyű Ponty Centrum Horgász Egyesülettel.

Az erről szóló sajtótájékoztatón Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) turisztikai projektek megvalósítására rendelkezésre álló 4,2 milliárd forintból eddig 967 millió forintra adott be 8 település pályázatot. Ehhez kapcsolódóan említette meg a megyei közgyűlés elnöke, hogy a két fontos, a térségben kiépített kerékpárút egyike (a Nagyvárad – Berettyóújfalu – Debrecen – Hortobágy közötti) érinteni fogja a Látóképi-tározót, ezáltal jobban megközelíthetőbbé válik a turisztikailag is fontos természeti látványosság.

A tó működtetését a Ponty Centrum Horgász Egyesület kapta meg, a haszonbérlet azonban a MOHOSZ tulajdonában marad, a korszerűsítésben pedig a megyei önkormányzat fejlesztési ügynöksége is részt vesz. Az egyesület ügyvezetője, Halasi-Kovács Béla elérendő célként jelölte meg, hogy az alföldi vízterekben otthont találó őshonos halfajok (ponty, keszegfélék, compó, balin, harcsa, süllő, sügér és csuka) minél nagyobb számban legyenek jelen a tározóban, ezzel egészséges, részben önfenntartó hidrobiológiai rendszert hozzanak létre.

Korbeák György, a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség igazgatója a halgazdálkodás, a horgásztatás, illetve a horgászturizmus hármas tevékenységéről beszélt. A fejlesztések kapcsán pedig kiemelte, hogy a tó megközelíthetőségén fognak javítani, a kiszolgálóhelyiségek színvonalát is emelni szeretnék, emellett egy B-kategóriás nemzetközi versenypályát is létre akarnak hozni. Korbeák György a 2020-ig tartó uniós ciklusban pályázat útján elérhető támogatásokra is utalt. Ezekre támaszkodva kívánják az infrastrukturális fejlesztéseket megvalósítani.

2016. május 30-án nagy mennyiségű halat fognak telepíteni a tóba, ami mintegy 3 ezer kilogramm horogérett pontyot jelent. Idén ez a szám 12 ezerre fog nőni, más halfajtákkal kiegészítve. Mivel azonban eddig más volt az üzemeltető, a horgászjegyeket le kell cserélni. Ez nem jár pluszöltséggel a tulajdonosok számára, és aki vissza szeretné váltani, az megteheti. További fotók a HBMÖ Facebook oldalán.







hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: