Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Sikeres vállalkozói fórumot tartottak Nagyhegyesen

A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség november óta 25 vállalkozói fórumot szervezett különböző településeken, párbeszédet kezdeményezve a helyi vállalkozókkal, hasznos információkhoz juttatva őket, megvitatva velük ötleteiket, kérdéseiket, tippeket adva nekik, hogy sikeresebben tudjanak pályázni uniós forrásokra. Legutóbb Nagyhegyesen jelentős érdeklődés mellett zajlott a fórum, amelynek házigazdája Bajusz Istvánné, a település polgármestere volt.

A 2016. május 5-ei fórumon Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke emlékeztetett rá, hogy a 2007-2013-as időszakban Hajdú-Bihar a többi megyéhez képest a legtöbb pályázati forrást tudta lehívni, de mint mondta ezzel nem lehetünk elégedettek. A most futó, 2014-2020-as időszakban is reméli, hogy hasonló mutatókkal zár megyénk, ami azt is jelentené, hogy a helyi vállalkozások 10-15%-a képes ilyen támogatásokhoz hozzájutni. Pajna Zoltán arról is beszélt a megjelent vállalkozóknak, hogy az Európai Unió általános szemlélete az, hogy olyanok vállalkozzanak, akiknek erre reális lehetősége van és van megfelelő piacuk – másként fogalmazva az EU nem jótékonysági intézmény. A megyében egymásra épülő projekteken keresztül képzeli el a vállalkozások fejlesztését a megyei közgyűlés elnöke, s mint jelezte, a különböző projektek hamarosan indulnak. Képgaléria a HBMÖ Facebookján látható.

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője az élelmiszer feldolgozásokban és az ehhez kapcsolódó vállalkozásokban látja a legtöbb lehetőséget a térség vállalkozásfejlesztését illetően. Arra azonban figyelmeztetett mindenkit, hogy aki a korábban szép számban induló, de mostanra elenyésző számú 100%-os támogatottságú pályázatokra vár, az csalódni fog, hiszen ezek ideje lejárt, és az unió is főleg azt preferálja, aki maga is hozzáteszi a saját részét egy-egy projekt megvalósulásához.

A szakmai fórum közvetlen megbeszélései előtt Nagyhegyes Önkormányzata részéről Kótai Csaba megbízott települési főépítész azt az új, várhatóan 2017 végére befejezett településrendezési tervet mutatta be, ami fontos tudnivalókat tartalmazott a vállalkozók számára is.

Ezt követően Ibrányi András, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Fejlesztési- Tervezési és Stratégiai Osztályának vezetője a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) való részvétel lehetőségeiről tartott előadást a kis- és középvállalkozások számára. Mint az osztályvezető elmondta, ezek a programok az EU 2020-as céljainak leképezését jelentik, és konkrétan a vállalkozásfejlesztésre mintegy 40%-uk szolgál. Ibrányi András bemutatta, mire nem lehet, mire lehet korlátozottan, és mire teljes mértékben pályázni majd ily módon. Az elérhető felhívásokra is kitért tájékoztatójában, valamint azokra is, amelyek még a felhívások megjelenése előtt állnak, illetve fontos technikai és a pályázatok beadásával kapcsolatos információkkal látta el a vállalkozókat.

A kis- és középvállalkozások Vidékfejlesztési Programban (VP) való pályázati lehetőségeiről Korbeák György, a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója, illetve Kovács Melinda, a Fejlesztési Ügynökség vidékfejlesztési osztályvezetője tartott előadást. Itt hangzott el, hogy a tavalyi 25 vállalkozói fórum után új sorozatot indítanak, hiszen ismét aktuális, hogy a megye vállalkozóit megfelelően tájékoztassák az elérhető támogatási lehetőségekről. Konkrétumokról, a mezőgazdasági és egyéb, már megjelent pályázatokról esett szó, amelyek többnyire 50-60%-os intenzitás mellett működnek (magyarán ennyi százalék a támogatás mértéke, a többit önerőből kell állnia a vállalkozásnak).







hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: