Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A debreceni szőnyegbombázás áldozataira emlékeztek

Több száz ház vált lakhatatlanná és sok ezer ember vált földönfutóvá abban a bombázásban, amelyet a szövetséges haderők 1944-ben hajtottak végre Debrecen légterében – a repülőtér felől érkezett a légicsapás frontvonala, fő célpontként a vasútállomást és annak környékét letarolva. A Medgyessy sétányon lévő emlékműnél és a Nagyállomás falán található emléktáblánál tartottak koszorúzást 2016. június 2-án, amelyen Debrecen alpolgármestere, rangos katonai vezetők, civilek és egyes politikai pártok (Fidesz, MSZP, Jobbik) képviselői mellett a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke, Tasi Sándor is részt vett, elhelyezve a tisztelet koszorúit. (Képgaléria a két eseményről a HBMÖ Facebook oldalán található. A cikkben lévő képekre kattintva nagyíthatók.)

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere a Debrecent ért irtózatos erejű bombázás még ennyi év távlatából is sokkoló adatait sorolta fel a nagyerdei emlékműnél. A több mint 4500 hajléktalanná vált lakost kiemelve, akik az olykor lánccal is összekötött, megnövelt pusztító erejű bombák hatására váltak hontalanná – a biztonságosnak hitt óvóhely sem mindig bizonyult megfelelő védelemnek –, illetve a mintegy 700 sebesültet és majdnem 2 ezer halottat. Ez a szőnyegbombázás – az alpolgármester szerint – már nem katonai stratégiai céllal történt, inkább a pszichológiai hadviselés részét képezte, mintegy erődemonstrációként. Vagyis értelmetlen, tragikus rombolás volt.

Aznap a hivatalos koszorúzás a debreceni Nagyállomás indulási oldalánál lévő II. világháborús emléktáblánál folytatódott. Ezt 1993-ban az 1944-es légitámadások során szolgálatteljesítés közben hősi halált halt vasutasok és postai dolgozók emlékére állíttatták. Itt Rácz Tamásné, a Magyar Posta Zrt. területi igazgatója a Debrecent ért szőnyegbombázás traumájának felelevenítése mellett a rövidesen Debrecenben kezdődő nagyberuházás, az intermodális központ megépítésére is kitért. Az egykor romba döntött, azóta újraépített, ám modernizálásra szoruló vasútállomás és környéke teljes megújuláson megy keresztül hamarosan, így értelemszerűen az emléktáblának is új, méltó helyet kell majd keresni –mondta. Rácz Tamásné beszédét Szabó Magda gondolataival fejezte be, az önfeláldozásról és a becsületességről.

A katonai díszőrséget A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és az Ady Endre Gimnázium egy-egy katonai hagyományőrző növendéke korhű egyenruhában állta mindkét helyszínen.


hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: