Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Az államalapítóra emlékeztek Debrecenben

Debrecenben, a Déri téren található a Református Kollégium Általános Iskolája, amelynek hátsó falán – a múzeum felé nézve – helyezték el 1938-ban, az államalapító születésének 900. évfordulója alkalmából a Szent István király domborművet, amelyet Cser Károly szobrász alkotott. Az alkotáson az alábbi szöveg olvasható: „Országépítő István királyunk dicső emlékére”.

Az államalapítóra és tetteire emlékezve helyezett el koszorút a domborműnél 2016. augusztus 20-án a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat részérő Tasi Sándor alelnök, míg a Bakator zenekar muzsikája mellett még sokan mások is, úgy mint Papp László, Debrecen polgármestere, valamint Széles Diána és Komolay Szabolcs alpolgármesterek. Mellettük többek között Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, és még számos szervezet képviselője.

A magyarság történelmének egyik legjelentősebb alakjáról és tanításairól tartott ünnepi beszédet Pósán László országgyűlési képviselő. Az állam fogalma kapcsán megemlítette, hogy ha szó szerint vesszük, már István előtt is létezett magyar állam, élén egy nagyfejedelemmel, aki egy adott földrajzi területen fogta össze egységesen az itt élő magyarságot. István nagy tette többek között az volt, hogy az addigi törzsi szerkezet laza szövetségét megerősítette a kor követelményeinek megfelelően. Ez a folyamat már apjánál, Gézánál elkezdődött, de Istvánnál teljesedett ki, aki túlszárnyalta elődjét tetteivel.

Pósán László szerint Magyarország nem marad el megalakulásának idejét tekintve a mostani nagy európai államoktól sem, hiszen a német vagy a francia birodalom sem sokkal (vagy egyáltalán nem) előzi meg ebben.

A honlap képei rákattintva nagyíthatók. Képgaléria a HBMÖ facebook oldalán található.


hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: