Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Jövedelmező lehet a sárándi struccpolitika

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke negyedmagával vágta át a nemzetiszínű szalagot a csütörtökön átadott sárándi struccfarmon. Az eseményen részt vett Korbeák György, a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője is.

Szántó József, Sáránd polgármestere 2016. augusztus 18-án köszöntötte az átadáson résztvevőket, méltatva a 100 állatot tartalmazó struccfarm munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő hatását a településen. A mindössze másfél hónap alatt felépített gazdasági épületek még csak a kezdetet jelentik, hiszen a 25 millió forintos, közmunkaprogramra épülő beruházás a tervek szerint egy 200 milliós, ehhez kapcsolódó beruházással folytatódhat. Ha minden jól alakul, mintegy két év múlva már működhet az a feldolgozó üzem, amely Magyarországon egyedülálló lehet, hiszen a polgármester tájékoztatása szerint ilyen jellegű gyár nem működik még hazánkban.

Exportra tenyésztik a struccokat Sárándon. Ez az állat gyakorlatilag teljes mértékben hasznosítható, a húsától a tollán át a csőréig. Éppen ezért lenne nagy előrelépés majd, ha nem csak nyersanyagként, hanem feldolgozott termékként tudnák a nemzetközi piacra vinni. Emellett egy hűtőház felépítése is a tervek között szerepel.

Képgaléria a HBMÖ facebook oldalán látható. A honlap képei rákattintva nagyíthatók.

Szántó József a sárándi fejlesztésekről is tájékoztatást adott. Pár éve még 8 malaccal indult a városi önkormányzat sertés vállalkozása, mára 140 állatot számlál az állomány. Ezáltal eljutottak odáig, hogy tavaly már nem vásároltak sertést, önellátóvá váltak. Ugyanez részben igaz a zöldségekre, hiszen nemrég újabb 1000 négyzetméterrel bővítették fóliasátrukat, helyben termesztett zöldségekkel ellátva az önkormányzat fenntartásában lévő konyhát.

Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője a környék településeire is felhívta a figyelmet, hiszen egyre többen válnak részben vagy teljesen önellátóvá, ami jó tendencia. 2020-ig 12 milliárd forint fejlesztési pénzösszeg esik erre a választókerületre – folytatta Vitányi István –, 2018 végére pedig megépülhet az autópálya ebben a térségben, ami tovább növeli gazdasági erejét Sárándnak, akárcsak a tervezett vasúti fejlesztések, amelyek Debrecentől Nagyváradig minden útba eső települést pozitívan érinthetnek.

A megnyitót azért is időzítették a mostani időpontra, mert éppen egy csapat gyerek nyaralt a sárándi Erzsébet Táborban, és ezzel a farm megtekintéssel szerettek volna kedveskedni nekik – tudtuk meg Szántó József polgármestertől.







hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: