Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Kivételes avar kori lelet Debrecen és Berettyóújfalu között

A debreceni Déri Múzeum munkatársai az M35-ös autópálya mentén bukkantak rá a ritka régészeti leletre. Danutának keresztelték el azt a 10-12 éves korában elhunyt, 7. században élt lányt, akinek homlokát ráadásul egy remekbe szabott aranyveretes pánt díszítette temetésekor, ami most szintén a felszínre került. Hajdú-Bihar megyében nem egyedülálló, hogy régi használati vagy dísztárgyakat tárnak fel az utak építését megelőző ásatásokon, ám a mostani kiemelkedik a sorból, hiszen korábban csak 5 hasonló lelőhelyről ástak ki ehhez hasonló leletet.

A munkálatokat 13 régész vezetésével 13 csapat végezte.

Érdekesség, hogy a lány korát, nemét a Kenézy Kórház 3D-s röntgenvizsgálata után állapították meg, s jelenleg a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum restaurátorai dolgoznak rajta, hogy mielőbb a nagyközönség számára is megtekinthető legyen Danuta és az ékszerei.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: