Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Programzuhatag várta a látogatókat Kolozsváron

A 7. Kolozsvári Magyar Napok augusztus 14-21. között várta, várja látogatóit. A programkínálat hatalmas választéka biztosan ad olyan kikapcsolódásra alkalmas rendezvényt, amely méltán tarthat számot érdeklődésre gyakorlatilag bárki részéről a 700 éves fennállását ünneplő Kolozsváron. A pénteki napon (augusztus 19-én) a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, Pajna Zoltán és alelnöke, Bulcsu László, valamint a megyei fejlesztési ügynökség ügyvezetője, Korbeák György is ellátogatott Kolozsvárra, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Vákár István meghívásának eleget téve.

Kolozsvár főterén – az úgynevezett Egyesülés terén, amelyet jól ismerhet mindenki többek között az ottani Mátyás király lovas szoborról vagy a jellegzetes Szent Mihály-templomról – zajlottak az események leginkább.

A délelőtt során innovációval és start up vállalkozásokkal kapcsolatos információs program, emellett gyerekeknek szóló változatos rendezvények zajlottak a városközpontban. Ebédig még belefért egy angol nyelvű idegenvezetés, amely a Házsongárdi séta nevet kapta.

A romániai Életfa Családsegítő Egyesület kézműves foglalkozásai (fafaragás, üvegművészet és fazekasság, miniszobrok készítése) is a délelőtt programkínálatát színesítették a Romkertben, de más szervezésű kézműves, valamint gyerekeknek szóló sólisztgyurmás bemutatók és játékok is vonzották a vendégeket.

Nagyon érdekes és látványos volt szervezett csoportokban felmenni a Szent Mihály-templom tornyába szakember vezetésével, ahogyan a Kolozsvár környéki Natura 2000 területek természeti értékeit bemutató kiállítás is nagy érdeklődés mellett zajlott.

Képgaléria a HBMÖ facebook oldalán látható!

A gyerekek szinte reggeltől estig játszhattak folyamatosan az óriáshomokozóban vagy a nagyobbak cserkész foglalkozáson, illetve a Bóbita játszóházban próbálhatták ki magukat. Őket, de a felnőtteket is a középkorba varázsolta vissza az a hangulat, amelyet a korhű ruhákba öltözött, egykori fegyverekkel vagy éppen használati tárgyakkal felszerelkezett színészek teremtettek az úgynevezett középkori utcában.

A paletta ezzel közel sem volt teljes, hiszen az egész napos népzenei aláfestés, valamint a számos egyéb bemutató, illetve az egykori Kolozsvári Magyar Szakosok Második Nagytalálkozója, vagy a színházi előadás, illetve Lakatos Artúr történész előadása az 1946-os választásokról mind a látogatók rendelkezésére álltak.

Akik közben sportos kikapcsolódásra vágytak, Boros Miklós sportújságíróval elemezgethették a riói olimpia előző napi eseményeit, de volt ott bolhapiac, valamint várostörténeti kiállítás, illetve magyar nyelvű tárlatvezetés a Markó Károly és követői című kiállításon.

Délután pedagógus fórumot tartottak, további művészeti kiállításokat tekinthetett meg a közönség, valamint a dunaszerdahelyi Opus folyóirat mutatkozott be. A rajongók a Communitas Alkotói ösztöndíjasaival találkozhattak, és közös szelfiket készíthettek velük, kérdezhettek tőlük.

Az estéhez közeledve újabb sportprogramok mellett a Cseh Tamás program keretén belül az Éva Presszó koncertezett, de aki más hangulatra vágyott, a református templomban ökumenikus istentiszteleten vehetett részt.

Kora este filmes programok (vetítések, beszélgetések – például Jancsó Miklós: Volt egyszer egy Kolozsvár címmel), nagyon érdekes előadások (például Ceaușescutól Constantinescuig. A magyar–román viszony a mélyponttól az alapszerződésig – Jeszenszky Géza történész előadása) következtek.

A borkóstoló, további koncertek (például az Ivan and the parazol), ünnepi felvonulás és sokadalom sem maradhattak el.

Este Erkel Ferenc: Hunyadi László című operája a Kolozsvári Magyar Opera előadásában és egy háromdimenziós vetítés a Szent Mihály-templomra szórakoztatta a látogatókat (hasonló, mint a Debreceni Egyetem épületén a napokban).

Az éjszaka a könnyűzenéé és egyéb kulturális programoké volt.

Egy nap alatt egy hétre való látványossággal fogadta vendégeit a Kolozsvári Magyar Napok pénteken.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: