Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Tiszacsege jövője a múltból is építkezik

Tiszacsegén, az elszármazottak találkozóján mintegy 300-an jöttek össze 2016. augusztus 5-én, akik felelevenítették az egykori ottani éveket, egyúttal megtekintették, hol tart most a Tisza-parti város fejlődése. Érkeztek több száz kilométer távolságból, sőt külföldről is jó páran. Emellett akadt a tömött sorokban ülők között két 1923-ban született egykori lakos is, akik jó egészségben érkeztek együtt lenni a többiekkel.

A pénteken, szombaton és vasárnap tartó XXIV. Csege Napok keretén belül került sor a régi és jelenleg is itt élő lokálpatrióták közös ebédjére, amelyet színvonalas előadások vezettek fel az asszonykórus, a dalárda, a néptánc együttes vagy éppen a könnyűzenei örökzöldeket előadó tehetséges énekes révén. Több személy pedig díjat kapott a Tiszacsegéért végzett közösségi tevékenysége okán.

Az ünnepi eseményen Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is részt vett, aki köszöntőjében a Tiszáról beszélt, amely az itt élőket eltartotta évszázadok óta. S ez a közösségvállalás, a táj varázsa beléjük ivódott, ami okot ad arra, hogy ne is akarjanak a csegeiek mások lenni – még, ha máshol élnek is azóta –, mint magyarok, akik Tiszacsegéhez ezer szállal kötődnek. Pajna Zoltán az ilyen baráti találkozók fontosságát emelte ki, amelyek elengedhetetlenek egy település közösségformáló erejének megmaradásában – főleg, ha ilyen kiemelkedően nagy érdeklődés mellett zajlik egy-egy találkozó. Ezen alkalmakkor pedig akár a máshol szerzett tapasztalatokat is át lehet adni egymásnak, illetve a tiszacsegeieknek. (A honlap képeire kattintva nagyíthatók. Képgaléria a HBMÖ facebook oldalán tekinthető meg.)

A gondoskodás, a hagyományok megőrzése szintén fontos – mondta a megyei közgyűlés elnöke. Egyúttal a csegei korhely halászléről is szót ejtett, ami egy olyan jellegzetessége a városnak, ami remélhetőleg a nemzeti érték kategóriából továbblépve idővel hungarikum minősítést kaphat, Tiszacsege lakosságának büszkeségére. Pajna Zoltán arra kérte az elszármazottakat, hogy segítsék Tiszacsege városának mostani fejlődési törekvéseit, hogy egykor majd a most itt élők is olyan sok szép dolgokra emlékezhessenek vissza, mint ők, akik ma ide visszalátogattak.

Az ünnepség során hatan kaptak díjat, amelyeket Szilágyi Sándor, Tiszacsege polgármestere adott át nekik. Közülük a város díszpolgára lett, és egy ezt jelképező pecsétgyűrűt kapott az évekkel korábbi polgármester, ám a közösségi életben napjainkban is aktívan résztvevő Németh József, aki a többiek nevében is megköszönte az elismerést. Mellettük sokszoros véradók – volt köztük 90-szeres is – kaptak ugyancsak elismerést.

Az eseményen köszöntő beszédet tartott a térség országgyűlési képviselője, Bodó Sándor, valamint a szomszédos Egyek polgármestere, Miluczky Attila is. Ellátogatott a találkozóra Hortobágy polgármestere, Vincze Andrásné, valamint Nyíradony alpolgármestere, Sztancs Tibor is.

Az egyébként is remek hangulatot számos élcelődés, hangulatos zene és a kiváló halételek, valamint a pompás vendéglátás fokozták.
















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: