Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Csík országból a Hajdúságba

A Székely Menekülés és Befogadás centenáriumi ünnepségei zajlottak 2016. szeptember 9-11. között, három napon át Csíkszeredán, Csíksomlyóban, valamint Gyimesbükkön. Az I. világháborúhoz köthető 1916-os esemény volt, amikor Csík vármegye lakosságának jelentős része elhagyni kényszerült otthonát, és máshol, például a mai Magyarország területén lévő hajdúsági településeken nyert oltalmat. A romániai programokon részt vett Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, valamint alelnöke, Bulcsu László, illetve Hajdúnánás polgármestere, Szólláth Tibor és a megyei közgyűlés képviselője, Buczkó József néprajztudós is. Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba és Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert szintén jelen volt a jelentős eseményen.

A centenáriumi események Csíkszeredán kezdődtek, ahol a huszárok felvonulása után Márton Áron püspök szobránál helyezték el a tisztelet koszorúit a meghívottak. Az I. világháborúban, fiatalemberként harcoló és ott négyszer megsebesülő, akkor még csak leendő pap hírnevet vívott ki magának mind a hazájáért folytatott küzdelemben, mind azzal, amikor – immár felszentelt papként – a közösségért, szűkebb pátriáján belül a csíkiakért tevékenykedett. Márton Áron a II. világháborúban is igyekezett óvni az övéit, amikor a háború és a zsidók deportálása ellen tiltakozott, valamint az embertelen bánásmóddal szemben harcolt.

Az ünnepségsorozat a szomszédos Csíksomlyóban a Székely Hadosztály tiszteletére állított szobor avatásánál folytatódott, valamint az Emlékképek a Nagy Háborúról, Csíkszereda-Hajdúnánás című kiállítás megnyitójával.

Gyimesbükknél, az ezeréves határnál, valamint az ezt jelképező kőnél főhajtással tisztelegtek a megjelentek, bejárva a történelmi jelentőségű, kivételes szépségű tájrészt.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat következő közgyűlésén, szeptember 16-án szintén ünnepélyes megemlékezést fog tartani a százéves székely menekülés kapcsán, amikor is a román csapatok támadásai után mintegy 20 ezer csíki embert fogadott be Hajdú-Bihar megye (elsősorban Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Tiszacsege, Hajdúhadház és Hajdúdorog), valamint Debrecen.

A honlap képei kattintásra nagyíthatók. Képgaléria az eseményről a HBMÖ facebook oldalán tekinthető meg.







hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: