Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Egészségügyi, kulturális és gazdasági fejlesztések a határ két oldalán

Komádiban egyeztető megbeszélést tartottak határmenti fejlesztésekről hétfőn. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat részéről Pajna Zoltán elnök és Bulcsu László alelnök, a Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, Pásztor Sándor, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, valamint a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökei, Csűry István és Fekete Károly vettek részt az eseményen – a házigazda, Komádi polgármestere, Tóth Ferenc mellett. A helyszín azért Komádi lett, mivel Sulyok Istvánt háromszor választották meg annak idején az egyházkerület püspökének, s ő éppen itt, Komádiban született1859-ben.

A konstruktív megbeszélés kapcsán közös sajtótájékoztatót tartottak a résztvevők arról, hogy az egészségügy fejlesztése lesz a stratégiai ágazata a két megye következő években történő együttműködésének.

A fő irányvonal ennél több mindent érint. A turizmus, az egészségügy, valamint a kultúra területén a 2020-ig tartó ciklusban 290 millió eurós uniós támogatási keretet is igénybe véve fejlesztenek a határon átívelő programokban. Ez négy-négy megyét érint majd mindkét oldalon.

A honlap képei kattintva nagyítható. Képgaléria a HBMÖ facebook oldalán tekinthető meg.

Pajna Zoltán az egyik tervről konkrétan beszélt, amely informatikai alapon működő szociális ellátás kiépítéséről szól: – A rászorultak azonnal tudják jelezni, ha például közbiztonsággal, fűtéssel, egészségüggyel, gyógyszerellátással vagy éppen betegszállítással kapcsolatos problémájuk van. Egyfajta komplex rendszert szeretnénk üzemeltetni, ami a felhasználónak ad biztonságot.

Pásztor Sándor elmondta, hogy több szintű együttműködésen dolgoznak, aminek a része a megyék, a települések, az egyházmegyék közötti közös projektek, színterei pedig az egészségügy, a kultúra, valamint a gazdaság. A nagyváradi klinika onkológiai részlegének felújítása, nagyváradi és debreceni klinikák közötti együttműködés, és egyéb, kulturális programokat érintő összehangoló munka is szóba került a Bihar megyei elnök által.

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke az egyházak projektbe való bevonását méltatta. A fiatalok elvándorlása elleni közös munkát is kiemelte a politikus, ami szerinte nem csupán kulturális és oktatási kérdés, de gazdasági is, emellett igen hosszútávú folyamat. A programok kidolgozására és megvalósítására munkacsoportokat hoznak létre, ráadásul a fejlesztési ügynökségeket is bevonják. A finanszírozásról szólva Bulcsu László elmondta, hogy az uniós pénzek mellett hazai forrásokra is támaszkodnak majd.

Közös vásárok, piacok tartása is a tervek között szerepel, illetve elhangzott, hogy a turizmus úgy nyer értelmet ebben a térségben, ha olyan programokat szerveznek Romániában és Magyarországon is, amelyeket szívesen meglátogatnak innen is, onnan is, még jobban összehozva a határ mellett élőket.

Ennek lehet egy további katalizátora, ha régi, meglévő, ám a történelem során lezárt 8-10 határátkelőt ismét megnyitnának a két ország között.

A jövőben rendszeres megbeszéléseket tartanak a szervezetek delegáltjaiból alakult munkacsoportok, a gyakorlati megvalósulást szem előtt tartva. Legközelebb 2016. november elején kerül sor ilyen megbeszélésre.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: