Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Harangi Imre fája az élet fája

Nyíradonyból indult kerékpáros felvonulók fogadása, a 30-as évek hangulatának, a debreceni Csokonai Színház neves színészei és Bőgös Attila orgonaművész segítségével zenés, humoros felidézése, ünnepi köszöntők és koszorúzás szerepelt a Harangi Imre Emlékév hajdúsámsoni programjaiban 2016. szeptember 3-án. Vranyecz Artúr színművész a konferálás mellett érdekes korabeli újsághírekkel és hirdetésekkel színesítette a műsort.

Antal Szabolcs polgármester és Tasó László államtitkár mellett Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is méltatta Magyarország harmadik ökölvívó olimpiai bajnokát, aki az 1936-os berlini ötkarikás győzelme után tölgyfacsemetét ültetett nemcsak szülővárosában, Nyíradonyban, de gyermekévei színhelyén, Hajdúsámsonban is.

Ezt a rendkívüli kötődést az egykori kistelepüléshez emelte ki Pajna Zoltán beszédében, aki szerint nehéz lehetett 14 évesen a fővárosba kerülni, és ott kőkemény, napi sokórás munka, valamint hosszú távú oda-vissza biciklizés mellett kiváló élsportolóvá válnia Harangi Imrének. Aki később, amikor már dicső tetteit végrehajtotta a ring világában, nem felejtette el, hogy honnan indult. Ő a jó példája annak, hogy egy kisvárosból származva, illetve ott felnőve is a legnagyobbak közé lehet kerülni – folytatta a megyei közgyűlés elnöke –, ami a mai remek sámsoni bunyósokra is inspirálóan kell hasson. A Harangi Imre Sportegyesület vezetőedzője, Máté Attila és jó néhány ügyes vagy már befutott bokszolója is jelen volt az ünnepségen. Közülük Varga Miklós éppen Harangi Imre súlycsoportjában, vagyis a 60 kilós könnyűsúlyúak között lett kétszeres Európa-bajnok, valamint kétszeres olimpikon, tehát méltó követője a nagy elődnek és névadónak.

Honlapunk képeire kattintva nagyíthatók. A HBMO facebook oldalán képgaléria tekinthető meg. A “Tölgyfától tölgyfáig” elnevezésű rendezvény programja ITT olvasható.

Pajna Zoltán szerint azonban nem feltétlenül olimpiai bajnoknak kell lenniük a fiatal sportolóknak, de minden nap legyőzni önmagukat, s azon dolgozni – miként Harangi Imre is tette –, hogy egyre jobbak és jobbak legyenek. A magyar sport gazdagságáról is beszélt az egykori debreceni alpolgármester. Hiszen csak Hajdú-Biharból több tucat olimpiai bajnokot, érmest és helyezettet lehetne felsorolni, emellett vélhetően kevesen tudják, hogy Magyarország az első helyen áll a világon abban az éremrangsorban, amely az olimpiát még nem rendezett nemzeteket listázza. Pajna Zoltán egyúttal gratulált a két településnek, Nyíradonynak és Hajdúsámsonnak, amelyek idővel már nem azzal a régi vitával foglalkoztak, hogy melyikük vallhatja magáénak a kiváló sportolót, hanem összefogva, közösen rendeztek, rendeznek ökölvívással, sporttal kapcsolatos eseményeket – miként Harangi Imre is egyaránt nagy becsben tartotta mindkét várost a szívében.

Tasó László közlekedéspolitikai államtitkár, Nyíradony korábbi polgármestere legelőször is a jelen lévő Csiszár Antalt, a Harangi Imre Baráti Kör elnökét méltatta, aki nélkül nehezen lenne ilyen méltó módon ápolva a berlini bajnok emléke. Az államtitkár kitért Harangi Imre hatalmas küzdelmére is az 1936-os olimpia elődöntőjében, ahol lefejelték, ezáltal súlyos sérülést szenvedett, mégis nyert, majd a döntőben, ahol ezen felülemelkedve múlta felül egyértelműen riválisát, és állhatott fel a dobogó tetejére. Mint Tasó László elmondta, mi, egyszerű, nem versenyző utódok nem tudjuk milyen olimpiai bajnoknak lenni, ám a nagy elődök elmondhatják, hogy mennyi szenvedéssel, lemondással és munkával jár az, ha valaki eljut egyáltalán odáig, hogy részt vegyen az ötkarikás játékokon vagy ott érmet szerezzen.

Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere – aki az ünnepség után átöltözött, hogy a Sámsonból Adonyba tartó futóváltó első szakaszán maga is részt vegyen – Harangi Imre dicsérete mellett elmesélte, hogy a téren álló, egykor hatalmas lombú, ma láthatóan egy korábbi trauma után újra egyre dúsabbá váló emlékfa kis híján elpusztult. Felelőtlen döntések után, egy korábbi hibás engedélyezés kivitelezése során akarták néhány éve kivágni a már akkor majdnem 80 éves tölgyet, ám a polgármester és munkatársainak gyors és erélyes közbelépésének köszönhetően „csupán” megcsonkították azt, de nem vágták ki. Antal Szabolcs szerint a konkrétan az utolsó pillanatban megmentett fa, amely ma már ismét él és virul, jó példája annak a szemléletnek, ami Hajdúsámsont is jellemzi, vagyis nem hagyja magát, és élni akar, valamint élni lehetőségeivel. Ugyanez igaz a helyi sportéletre is – tette hozzá a polgármester. A városi önkormányzat pedig a szintén kiemelt labdarúgás mellett ezután is – lehetőségeihez mérten – támogatni fogja kiváló bokszegyesületét.

Az ünnepségen más irányú elfoglaltságai miatt személyesen nem tudott jelen lenni ifj. Harangi Imre, ám üdvözletét elküldte Hajdúsámsonba. A II. Rákóczi Ferenc Általános és Alapfokú Művészeti Iskola földszintjén Harangi Imre kiállítás tekinthető meg, ahova érdemes ellátogatni, hiszen kivételes régi fényképek mellett hasznos információk is várják a vendégeket.

A koszorúzás során önkormányzati és civil szervezetek tisztelegtek Harangi Imre fája, egyúttal személye előtt – többek között Hajdúsámson alpolgármestere, Dandé Lászlóné, valamint Nyíradony polgármestere, Kondásné Erdei Mária és alpolgármestere, Sztancs Tibor is. Majd a programok Nyíradonyban folytatódtak, ahol három helyen is megálltak a nagy sportemberre és lokálpatriótára emlékezve, köztük a róla elnevezett rendezvénycsarnokban is.








hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: