Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

167 éve végezték ki a 13 aradi vértanút

Az aradi hősök iránti tisztelet jeléül civil és állami szervezetek képviselői vettek részt két debreceni eseményen és helyezték el koszorúikat 2016. október 6-án. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat részéről Tasi Sándor alelnök tisztelgett a hősök emléke előtt a Nagysándor József-emlékoszlopnál és a Péterfia utcai Hadkiegészítő Parancsnokság toborzóirodája előtt.

Nagysándor József honvéd vezérőrnagy Görgei Artúr oldalán részt vett annak idején Buda ostromában, előtte pedig többek között a dicsőséges szolnoki csatában, valamint a tápióbicskei, az isaszegi és a váci harcokban is. Tábornokká kinevezését követően az 1848-49-es szabadságharc vége felé a tokaji átkelés után Debrecen mellett a hatszoros túlerőben lévő orosz cári seregekkel ütközött meg, és vereséget szenvedett. Görgeit követte Világosra, ahol a magyar fegyverletétel történt. A 13 aradi vértanú egyike lett. Nagysándor Józsefről Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere emlékezett meg a helyszínen.

Ezt követően a Hadkiegészítő Parancsokság utcai falrészén lévő Nagysándor József-emléktábla előtt Polyák András alezredes mondott beszédet, majd itt is elhelyezték a szervezetek a tisztelet koszorúit.

Képgaléria ide kattintva érhető el.









hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: