Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A nő, mint a bruttó nemzeti boldogság záloga

A Debreceni Kőr Dáma Egyesület második alkalommal tartott a nőkről, ám nem csak nőknek szóló konferenciát Debrecenben, a Megyeházán. Porkoláb Gyöngyi, az egyesület elnöke, a CSAK egy Nő?! Program programigazgatója a 17 évvel ezelőtti megalakulásukról beszélt, és az azóta eltelt időről, amely során a nőkkel kapcsolatos rendezvényeiken gyakorlatilag visszahozták a köztudatba azt a lassan elfeledett nőt, amelyik egyszerre képes és akar több szerepében is jól helytállni. Így, mint anya, feleség, nagybetűs Nő, és munkájában elismert szakember egyszerre tehet hozzá sokat a társadalom fejlődéséhez, valamint a nemek közötti különbségek csökkentéséhez.

Az eseményen Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke köszöntőjében férfiasan bevallotta, hogy az általuk a kilencvenes években felelevenített polgári kaszinó, bár hasonló időben jött létre, mégsem tudott olyan állhatatosan és rendszeresen működni, mint a Kőr Dáma Egyesület. A megyei közgyűlés elnöke szerint ez is mutatja a nők eltökéltségét egy adott téma iránt. Akik ezáltal Debrecen szellemi potenciálját növelték és növelik azóta is tevékenységükkel. A férfiakat pedig arra figyelmeztette Pajna Zoltán, hogy figyeljenek oda jobban a hölgyekre, hiszen a társadalom szerkezetében fontos szerepük van, ami nem csupán a gyerekvállalásban és nevelésben rejlik természetesen, hanem az adott gyerek gondolkodásának, személyiségének fejlődésében is a nők hatása kiemelkedő. Mindez a munkahelyeken is tetten érhető. A megyei önkormányzatnál például, bár a vezető pozíciókban férfiak találhatók, a női munkatársak – tette hozzá Pajna Zoltán – a hivatal mintegy 75%-át teszik ki, munkájuk pedig elengedhetetlen a mindennapi működés fenntartásához. Pajna Zoltán reményét fejezte ki a tekintetben is, hogy a nők fizetése emelkedni fog a közeljövőben mindenhol Magyarországon. Jelenleg ugyanis hazánkban mintegy 18%-kal keresnek kevesebbet a férfiaknál (az uniós átlag 16%).

Képgaléria az eseményről a HBMÖ facebook oldalán.

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, egykori világklasszis úszó a hivatás és az anyaság kettősségéről beszélt, valamint a szülők szerepéről a jövő nemzedékének a felnevelésében. Ebben a folyamatban – mondta – az értékek továbbvitele kulcsfontosságú. Szabó Tünde személyes megtiszteltetésnek érzi, hogy kinevezése okán a kormány megbízta őt, mint nőt, a magyarországi sportolók, sporttal foglalkozó emberek számának növelésével, a sportos életmód még szélesebb körben való elterjesztésével. Mint az államtitkár asszony elmondta, a nő és a család a sportos és egészséges értékek közvetítésének kiemelkedő szereplője.

Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Iparkamara főtitkára azzal kezdte mondandóját, hogy szeretné, ha legközelebb a vendégek soraiban fele arányban férfiakat látna, hiszen a “boldogság kék madarát mégsem egyedül keresi a nő”. Ezután az önismeret és a társunk ismerete került előtérbe, ami Skultéti Éva szerint nagyon fontos bármilyen kapcsolatban, hiszen ennek hiánya csalódáshoz vezethet. Ugyanezt tekinti alapvető gondolatának a megyei iparkamara is, hiszen a saját maguk ismerete és a társak, partnerek megismerése nélkül nem tudnának ilyen hasznosan, hatékonyan működni. A főtitkár asszony humorosan bruttó nemzeti boldogságról beszélt, ami nem csak az egyének, de a társadalom jó közérzetét, boldogság érzetét jelenti, s aminek ugyancsak a nők a katalizátorai, hiszen a családot összetartó erőként funkcionálnak.

A folytatásban délutánig számos előadó beszélt a Megyeháza Árpád termében. Vida Ágnes pszichológus, mint a “Gazdagmami” portál megalkotója, Tordai Ágnes és Engler Ágnes a sikeres nők és a boldog családok relációjában beszélt a nőkről. L. Stipkovits Erika szakpszichológus az anyatípusokról tartott előadást, Porst Réka, a Meska weblap alapítója a családi menedzsmentről, Szél Dávid “apablogger” pedig a másik oldalról közelítette meg a témát, mondván: “Csak egy férfi?”. Csáki Andrea pszichológus a karrierépítésről és a racionálisnak hitt döntésekről beszélt.

Bár nem zárszó volt, de Skultéti Éva korábbi mondata beillett annak is, aki remélte, hogy hamarosan a “Csak egy nő – és egy férfi” című konferenciára kerül sor, jelezvén, hogy a két nem együtt teljes egész és családalapító erő.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: