Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Hagyományőrző Szürke Marci megszületett

A II. Magyar Szürke-Barátok Találkozója Hortobágyon nagy tömeget vonzott szombaton. A kora reggel már a vendégeket váró szervezők egy minőségi főzőversenyt és kulturális műsort egyesítettek és rendeztek meg autentikus környezetben. Magyarország számos településéről érkeztek amatőr vagy profi szakácsok, akik mindenféle magyaros ételt rotyogtattak üstjeikben, emellett Bede Róbert mesterszakács és Vida Péter színművész közös gasztronómiai produkciója is nagy sikert aratott – a végén mindenki kapott az elkészült zöldséges húsételből.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke és Bulcsu László alelnök is részt vett az esemény délelőtti részén. Vincze Andrásné, Hortobágy polgármestere szívélyes köszöntője után megnyitó beszédében a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy örömmel érkezett Hortobágyra, ahol a magyar termékek vására vette körbe a nagy színpadot, valamint a bográcsozók kavalkádját. Pajna Zoltán megemlítette első benyomását is, amikor reggel az elsők között régi vágású pusztai pásztoremberekkel találkozott Hortobágyra érkezve, akik hagyományaink tiszteletét jelképezik ma is életvitelükkel, megjelenésükkel. Így ez a szürke-barát találkozó korántsem formális, hanem olyan összejövetel, ahol olyan igazi minden. Pajna Zoltán egyúttal mintegy meghívta a jelenlévőket Hajdú-Bihar további rendezvényeire is a jövőben, amelyek akár Hortobágyon, akár máshol zajlanak, hírét viszik a térség kulturális életének, annak az együttműködő közösségnek, amely megyénkben jelen van és folyamatosan jó irányban formálódik. Ez azonban a Vásárszövetség megalakulásával nem csupán Hajdú-Bihar, de például a határon túli Bihar megyét is érinti, amely terület örömmel csatlakozott, bővítve értékeink piacát. A megyei önkormányzat részéről megígérte Pajna Zoltán, hogy amennyiben a térség lakói keresik azt, miként lehet egymás értékeit még jobban megosztani egymással, akkor ezt koordinálni fogja és megteremti a lehetőséget a gyakorlati megvalósulásra.

Képgaléria a HBMÖ facebook oldalán tekinthető meg (KATT IDE).

A térség országgyűlési képviselője, Bodó Sándor kiemelte, hogy a szomszéd települések, civil szervezetek eljönnek ilyenkor egymáshoz, és viszont, aminek fontos üzenete van, emellett óriási közösségi erőt mutat. Mint a megyei közgyűlés korábbi elnöke kijelentette, ilyenkor „tisztelgünk a múltunk előtt, kellemesebbé, praktikusabbá, nemesebbé tesszük jelenünket és üzenünk a jövőnek”.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere arról beszélt, hogy miként a rendezvény mottójában olvashatjuk, hídtól hídig tart ez a rendezvény, aminek egyik vége itt a Kilenclyukú hídnál van, a másik meg valahol az Érmelléken. Aztán közte helyezkedik el Debrecen, amely ennek a régiónak régóta a központja.

A hortobágyi programok sorában a Bakator zenekar muzsikája és a balmazújvárosi Hímes Néptáncegyüttes műsora a színpadon, aztán a Népi Játékok terén lévő szellemes, egyedi gyerekjátékok, míg körben a kézműves vásár – közte Érmelléki borokkal, méretre készített lábbelikkel, szűrökkel, szőttesekkel, fazekas termékekkel és egyéb míves tárgyakkal – várta az érdeklődőket. Megismerhettük a rendezvény kabalafiguráját is: Szürke Marcit, aki mostantól jelképezi majd a Magyar Szürke-Barátok Találkozóját a Hortobágyon.















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: