Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Mesékkel a gyermekek jogainak védelmében

Talán sokan nem is gondolnak bele, hogy a fiataloknak nemcsak kötelességeik, de jogaik is vannak. Ráadásul ezekkel nekik is tisztában kell lenniük, az ugyanis nem elég egy fejlett társadalomban, ha csak a felnőttek döntenek mindenben, illetve, ha a gyerekek nem ismerik mi illeti meg őket. “MesÉLJ jogosan” címmel gyermekjogi Szakmai Napot tartottak 2016. október 27-én, csütörtökön a debreceni Megyeháza Árpád termében.

Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke tartott köszöntőt, amelyben elmondta, hogy az elkövetkező időszakban folyamatos megyei fejlesztések történnek, többek között a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programokban (TOP) való részvétellel. Ennek köszönhetően olyan intézmény felújítások, építkezések is várhatók Hajdú-Biharban, amelyek a térség gyerekeit is érinteni fogják. A megyei közgyűlés alelnöke szerint ugyanis a gyerekek, akiknek ebben a típusú társadalomban kiemelt jogokkal kellene rendelkezniük, megérdemlik a minél jobb infrastrukturális feltételeket is. A fejlesztések időszerűek – mondta Tasi Sándor -, mivel sajnos vannak negatív tapasztalatok is, ezért sürgős beavatkozás szükséges. Majd hozzátette: “Egy normális világban a felnőttek tanítják a gyermekeket, ám időnként bizonyos hátrányos helyzetű családoknál a felnőttek erre nem képesek. Ezért is lényeges, hogy az ilyen és másmilyen gyerekek jogaiért kiálljunk”.

KÉPGALÉRIA az eseményről a HBMÖ facebook oldalán tekinthető meg!

Dr. Herczeg Rita, a szervező Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ szakreferense szervezete, vagyis az OBDK feladatairól beszélt, amelyek között kiemelt szerepet kap a jogtudatosság is. Ez a gyerekek kapcsán nagy kihívás, hiszen kérdéses, hogy például egy 6 éves gyereknek miként magyarázzák el, milyen kötelességei és jogai vannak. Ezen a problémán elgondolkozva jutottak el oda, hogy az úgynevezett mese korosztály az, amelyhez közelebb tudnak kerülni a témában. 2014 áprilisában adták ki az első két olyan jellegű mesekönyvet, amely erről szól, gyerekeknek való nyelvezettel megírva. A nagy sikerre való tekintettel aztán folytatták a gyermekjogi mesekönyvek megalkotását és kiadását. Ezekben ismert élethelyzeteken keresztül, mesésen mutatják be az óvodásoknak, kisiskolásoknak az őket is érintő jogi szituációkat. A könyveket Magyarországon 4500 óvodába juttatták már el, mindenhova 2-2 darabot küldve – térítésmentesen.

A Gyermekjogi Szakmai Nap során Kovács Attila és Kocsár Janka gyermekjogi képviselők, valamint Herczeg Rita tartott előadást, többek között bemutatva a “Az elveszett madártoll” című mesekönyvet.

A program során a jelenlévőknek módjában állt kérdéseket feltenni, majd a szervezők a magukkal hozott könyvekből adtak át mindenkinek.





hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: