Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

’56 megyei emlékezete a Megyeházán

A 43. Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napok keretén belül „Debrecen 1956” címmel kiállítás nyílt a debreceni Megyeháza Bocskai termének előterében 2016. november 15-én, miközben az Árpád teremben előadások sora zajlott Hajdú-Bihar megye és az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. Az eseményt a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára szervezte. A programok másnap, szerdán Földesen folytatódnak.

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke elismerését fejezte ki köszöntőjében az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából létrehozott megemlékezés sorozat kapcsán megye szerte. A Hajdú-Bihar Megyei Levéltár elhivatottságát, munkatársai és vezetője, Szendiné Dr. Orvos Erzsébet magas színvonalú kutató tevékenységét is kiemelte Bulcsu László, valamint azt, hogy a Levéltári Napok történészi szemmel mutat be ’56-hoz fűződő, azt megelőző vagy abból eredő eseményeket. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a jó szakemberek által gyűjtött, rendszerezett tudásból alakíthatjuk ki hitelesen ’56 történelmét.

A honlap képei rákattintva nagyíthatók. Képgaléria a HBMÖ facebook oldalán!

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese, Lippai Péter a szűk tíz évvel ezelőtti eseményekről beszélt, amelyek során olyan civil szervezet alakult a honvédség berkein belül, amely a hagyományápolással kezdett el foglalkozni, s idővel jó munkakapcsolat alakult ki közöttük és a megyei levéltár között.

Az eseményen az arra érdemesek az idei „Pro Archivo” emléklapokat kapták meg, miután a Debreceni Honvéd Táncegyüttes remek produkcióját tekinthette meg az Árpád terem közönsége. Ez a díj azoknak jár, akik munkásságukkal segítik a levéltári gyűjtemények bővülését, az intézmények életét. Majd a Honismereti Pályázat 2016-os eredményhirdetése, illetve a Nemzeti Emlékezet Bizottságának bemutatása következett. Az ’56-os események megyei kapcsolatáról tartott előadásokat Papp Gyula ny. ezredes „Hatvanszor ’56” című könyvének bemutatója előzte meg.


Az előadások során olyan érdekes témákat hallgathatott meg a közönség, mint például Filep Tibor történész-újságíró: Jalta öröksége, a forradalom előzményei, az MDP erodálódása című értekezését. Varjasi Imre fióklevéltár-vezető a forradalmi bizottmányok tevékenységét mutatta be Hajdú-Bihar megyében, Kovács Ilona főlevéltáros pedig epizódokat elevenített fel a megtorlás debreceni történetéből. Tóth Ágnes főlevéltáros is a megtorlásokra helyezte a hangsúlyt, de ő az 1956 utáni, a debreceni egyetemeken megélt traumákról beszélt. Míg Horváth András főlevéltáros és Kovács Gergely levéltáros 1956 utóéletéről Hajdú-Bihar megyében – az MSZMP iratainak tükrében.

A kapcsolódó szerdai rendezvény Földesen a Karácsony Sándor Közösségi Házban zajlik majd, ahol Filep Tibor ismét előadást tart (ezúttal a magyar falvak jellemzőit taglalva az 1953-56 közötti években), valamint Kovács Antalné helytörténész a földesi forradalmi eseményeket ismerteti.









hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: