Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A megye kiemelt szerephez juthat a magyarországi turisztikai fejlesztésekben

Az úgynevezett workshopokkal egybegyúrt rendezvénysorozatot a Belügyminisztérium és a megyei önkormányzat kezdeményezte. Célja a magyarországi, jelen esetben pedig konkrétan a Hajdú-Bihar megyei és a térséget érintő turizmus jelenlegi helyzetének feltérképezése, valamint a jövőbeni lehetőségek megtalálása, egyúttal a fejlesztésekbe minél több szervezetet és személyt bevonni, koordinálni azok tevékenységét.
Két állomása már volt, s most csütörtökön a harmadikra is sor került annak a szakmai konzultációs sorozatnak, amelyet ezúttal Nyíradonyban rendeztek meg több településvezető, turisztikai szakember, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke, Tasi Sándor és fejlesztési referense, Maczik Erika, illetve a Belügyminisztérium munkatársainak részvételével. A házigazda Kondásné Erdei Mária, Nyíradony polgármestere volt.

Nyíradonyban Tasi Sándor összegezte az elmúlt időszak tapasztalatait, s megjegyezte, hogy nehezen indult be a többfordulós turisztikai konferencia kezdeményezése, de idővel sikerült rávilágítani ennek fontosságára, így egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül. A megyei önkormányzat szerepét is kiemelte, hiszen pályázatokon, programokon keresztül támogatja a turisztikát. A Nyíradonyi járás jó ismerője lévén néhány helyi értékre is felhívta a figyelmet, amit a fejlesztési lehetőségeknek sem érdemes elkerülnie majd.

A honlap képei rákattintva nagyíthatók. Képgaléria a HBMÖ facebook oldalán!

Polyák Teréz, a Belügyminisztérium Önkormányzati koordinációs Irodájának szakmai vezetője az egész projektet ismertette a résztvevőkkel, kitérve a stratégiai célokra, valamint a kutatás három külön fázisára. Ezek során koordinációs mechanizmusokról, településmenedzsmentről és az információk feldolgozásáról esett szó főleg.

Varga Péter, a Belügyminisztérium Önkormányzati koordinációs Irodájának szakmai tanácsadója a konzultáció lebonyolításának módszertanáról beszélt, amely az úgynevezett world café alapelvei szerint zajlik, két csoportban, amelyek két külön oldalról tárgyalják meg a turizmus fejlesztési lehetőségeit, illetve a meglévő alaphelyzetet, amelyből kiindulva lehet elérni a remélt szintet.

A két csoportra osztott résztvevők egyik fele a megyei turisztikai tervezés módszertanáról és erőforrásairól tartott kerekasztal beszélgetést, míg a másik csoport témaköre az információ, tájékoztatás, bevonás volt. A konstruktív beszélgetések kialakítottak egyfajta egységes álláspontot, rávilágítottak meglévő vagy ha a fejlesztések elindulnak, bekövetkezhető problémákra, majd a csoportok egyes tagjai cserélődtek, és így folytatódott a további eszmecsere.

A legvégén konkrét, megoldásra váró problémás helyzetek kerültek felszínre, illetve az ötletbörzeszerű konzultáció egyfajta keretet kapott, hiszen összegezték a legfontosabb gondokat és javaslatokat a megoldásra. A szakmai beszélgetésről vázlat készült, amelyből kiindulva folytatódik a turisztikai fejlesztések lehetőségeinek tárgyalása Hajdú-Bihar megyében. A jövőben pedig immár a gyakorlaté lehet a főszerep a megfelelő elméleti előkészítés és összehangolás után.

Néhány érdekesség a megállapított turisztikai jellemzőket és megoldásokat illetően: fontos, hogy elsősorban ne a turisták számát akarják növelni egy térségben, hanem azt, hogy meddig maradnak ott! Emellett egyfajta árukapcsolás módon több település a maga turisztikai kínálatát egyesítse, és együtt egy eladható, vonzó csomagot adjon a potenciális látogatók számára, ellentétben azzal, ami még mindig több helyen dívik, vagyis a szomszédok rivalizálásával.

A naprakész kommunikáció és a digitális média egyre nagyobb szerepéről, az összehangolt, egységes tájékoztatásról is szó esett, valamint arról, hogy akár civil szervezetek, akár önkormányzatok vagy magánszemélyek is egyfajta rendszer szerint tudjanak együttműködni majd. Lényeges, hogy ne csak átutazóban legyenek ott a vendégek, illetve az is, hogy ahol kell, az erőforrás hiányt orvosolni tudják.

Számtalan feladat és részcél felvetődött még, ám a folytatás november végén Debrecenben lesz, a Kölcsey Központban, november 29-én.





hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: