Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A ROHU program sikeres folytatása

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Program „FOLYTASSUK AZ EGYÜTTMŰKÖDÉST!” című nyitókonferenciája 2016. november 10-én került megszervezésre Nagyváradon, Romániában, melyen Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke, valamint Bulcsu László a közgyűlés alelnöke és kolléganőik vettek részt.

Az eseményt számos fontos vendég megtisztelte részvételével, többek között Románia magyarországi nagykövete, Marius Gabriel Lazurca; Magyarország kolozsvári főkonzulja, Mile Lajos; Magyarország bukaresti nagykövetségének kereskedelmi attaséja, Szabó Miklós; valamint az Európai Bizottság Regionális Politikai Főigazgatóság képviselői: Agnès Monfret és Iva Gailly. A program irányító hatóságát a további személyek képviselték: Mihai Busuioc – Románia Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium főtitkára, Camelia Coporan – Európai Programok Főigazgatóság vezérigazgató-helyettese és Roxana Racovitá – a Program Irányító Hatóságának vezetője. Magyarországról a Miniszterelnöki Hivatal nemzetközi helyettes államtitkára – Zsigmond Perényi és kollégája, Adrián SAVANYÚ – a Nemzetközi Együttműködési Programok Főosztályvezetője vettek részt a rendezvényen.

A Program hivatalos megnyitóján a meghívottakat Claudiu POop a Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője, továbbá Sándor Pásztor, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Mircea Malan, Nagyvárad alpolgármestere üdvözölte. A rendezvény célja a Program előrehaladásának, jelenlegi státuszának, az elérni kívánt eredményeknek és jövőbeli perspektíváknak a bemutatása volt, valamint sikeres határmenti kezdeményezések történeteinek megtekintése, melyek a régiónkban vagy Európa-szerte kerültek megvalósításra.

A konferencián több mint 150-en vettek részt a két országból: a programhoz hozzájárulni kívánó érdekelt felek, potenciális pályázók, valamint a területi együttműködés és/vagy regionális fejlesztés szakemberei.

Ugyanakkor a konferencia célja volt egy közös platform megteremtése, a közös szakismeretek megosztására, a projekt kidolgozás és pályázási folyamattal kapcsolatos információ cserére, valamint hálózatépítésre. Az Európai Bizottság elvárásait szem előtt tartva, mely szerint erős hatású és eredményorientált projekteket követel, az Irányító Hatóság információkat nyújtott a pályázati kiírások ütemezéséről. A két ország elkötelezte magát, hogy 2016 végéig a program egyes beruházási prioritásai kiírásra kerüljenek, majd ezt követően, a jövő év első harmadában további beruházási prioritások kerülnek meghirdetésre.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: