Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A tudomány mindenkié

A debreceni Agóra Tudományos Élményközpont az Európai Unió támogatásával jött létre 2014-ben, ezért is volt stílszerű, hogy otthont adott az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja országos rendezvénysorozata utolsó állomáshelyének. Több száz gyerek és felnőtt vette birtokba az ezen a napon ingyenesen meglátogatható “tudományos palotát”.

Azokat is igyekeznek elérni az Agóra érdekességeivel, akiket eddig még valamilyen okból nem sikerült – mondta Somogyi Béla, az intézmény igazgatója, aki az Agóra nyújtotta programok és kipróbálható tudományos játékok sorát említette meg, az itt működő gyerek kluboktól kezdve a planetárium megtekintésén át az egyik legnépszerűbbig, vagyis a magasban egyensúlyozó kerékpárig. Persze olyan interaktív játékok is elszórakoztatják a fiatalokat (és olykor bizony a felnőtteket is), mint mondjuk a kreativitást fejlesztő, a térbeli hatást az infrasugarak segítségével még inkább előhozó homokozó vagy a mágnesességen alapuló Lenz-ágyú. A kikapcsolódást az agytornával is egybe kötni vágyók számot lehetőség közül választhatnak, erről az Agóra hivatalos honlapján tájékozódhat bárki http://www.agoradebrecen.hu/.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke a látványos rendezvényen arról beszélt, hogy a 2007-2013-as uniós ciklusban az észak-alföldi térség, azon belül is Hajdú-Bihar megye kapta a legnagyobb EU-s támogatási összegeket a különböző fejlesztésekre. A Gazdasági Innovációs és Operatív Program keretén belül pedig, ami a 2014-2020 között fut, 2016. szeptember végéig a keret 22%-át az Észak-Alföld Régió régió használhatta fel. Magyarán a fejlesztések töretlenek és magyarországi viszonylatban is igen nagy százalékban térségünkben koncentrálódnak.





hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: