Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Még több helyi terméket a vásárok standjaira!

A “Helyből jobb!” országjáró programsorozatot, melynek a debreceni szakmai nap az egyik állomása, a Földművelésügyi Minisztérium szakmai partnereivel – a Nemzeti Művelődési Intézettel, a Nemzeti  Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – együttműködve a Helyi Termék Éve Program folytatásaként szervezi. A kerekasztal-beszélgetéssel záruló tájékoztató fórum kiemelt célja a szakmai ismeretek bővítése, mélyítése, illetve a felmerülő kérdések megválaszolása.

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke az általuk és tucatnyi határon inneni és túli település közreműködésével megálmodott, majd 2016 elején a gyakorlatban is létrehozott Vásárszövetség, valamint a megyei önkormányzat által először 2015-ben, majd idén is több saját standdal látogatott Farmer Expo tapasztalatairól beszélt köszöntőjében.

Mint elmondta különösebb külső forrás nélkül viszi tovább a megyei önkormányzat ezután is a Vásárszövetség projektjét, mivel fontos számára, ám komolyan át kell gondolni azt, hogy miért kisebb a részvétel a Hajdú-Bihar megyei települések kézműiparból vagy házi gazdálkodásból megélő családjai, vállalkozói részéről, mint lehetne. A megyei közgyűlés alelnöke ugyanis a számon tartott több mint 70 ilyen vállalkozás közül elég keveset lát visszatérően megjelenni a gyakorlatilag most már havi rendszerességű, egyébként sikeres vásárokon, ahol pedig a minőség és a helyi termékek piaca garantált az egyéb bóvli helyett. Bulcsu László felvetette, hogy akár a kommunikáció terén, akár más oldalról, de át kell vizsgálni ezt a helyzetet, hiszen egy siker sztori van kibontakozóban a térségben, ám jóval nagyobb aktivitást vár el a megye ebben érdekelt kis- és középvállalkozóitól, településeitől.

A honlap képei rákattintva nagyíthatók. Képgaléria a HBMÖ facebook oldalán érhető el.


Az eddig megrendezett 2016-os, a Vásárszövetség égisze alatti vásárok nemcsak kiváló termékeket vonultattak fel, de remek szórakozást is nyújtottak árusnak és vásárlónak egyaránt, ám még nagyobb körben kell ennek a kezdeményezésnek elterjednie.

Bulcsu László az agrárium legjelentősebb hazai, debreceni expójával kapcsolatban is egyfajta stagnálást vett észre, hiszen míg 2015-ben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szervezésében 6 megyei település vitte ki kiváló saját áruját és ezáltal keltette jó hírét a térség mezőgazdasági termelő és feldolgozó iparának, addig 2016-ban – holott előzetesen bővíteni szándékoztak a résztvevők listáját – nehezen sikerült ugyanennyi árussal felvonulni a megye képviseletében a Farmer Expón.

A megyei közgyűlés alelnöke úgy véli, hogy ebből az álló helyzetből tovább lehet és kell is lépni, de emellett arra is figyelni kell, hogy például már a térségen belüli arányok sem egyformák, hiszen a Hajdúság nagyobb aktivitást mutat a bihari részeknél.

A szakmai nap során több előadás hangzott el a debreceni Megyeháza Árpád termében. A kistermelői élelmiszer-termelés, előállítás és értékesítés feltételei témában hasznos információkhoz jutottak a résztvevők. Szóba került még a helyi élelmiszerek jelölési szabályzata, valamint a Nemzeti Parki Termék védjegyrendszer is. Adózási tudnivalókkal is bővült a megjelentek ismerete, emellett Jantyik Zsolt, a Nemzeti Művelődési Intézet Közösségi Kezdeményezések Országos Szakmai Központjának vezetője (a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság elnöke) a hagyományokról, a helyi értékekről tartott előadást.

A helyi jó példákat két kis település polgármestere, Gáborjánból Mező Gyula, valamint Magyarhomorogból Barabás Károlyné mutatta be szemléletesen.


hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: