Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

2017-ben a Foglalkoztatási Paktum lehet az egyik fő feladata a megyei önkormányzatnak

Tucatnyi napirendi pontot tárgyalt meg utolsó idei ülésén a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés, amelynek a végén a testület egyöntetűen megállapította, hogy kimondottan jó az együttműködés a megyei önkormányzat tagjai és a vezetőség, valamint a képviselők, illetve a települések között, ami a jövőre nézve is előremutató.

A megyei közgyűlés elfogadta az elnökének és alelnökeinek 2016-os tevékenységéről szóló előterjesztést, ami kapcsán elhangzott, hogy jó munkakapcsolatban vannak a képviselők velük, ami Hajdú-Bihar megye hatékony fejlesztésének alapfeltétele.

Bernáth László képviselő (Fidesz) mindemellett kiemelte, hogy a közös munkájuk során több millió forint értékben tudtak idén civil szervezeteket támogatni.

(KÉPGALÉRIA a HBMÖ facebook oldalán található.)

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat stratégiai együttműködési megállapodást köt – s ezt a közgyűlés is egyhangúlag támogatja – a LENERG Nonprofit Kft-vel, a Debreceni Egyetemmel, a Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft-vel, valamint az INNOVA Nonprofit Kft-vel. Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke fontosnak ítélte meg ezeket az együttműködéseket, hiszen például az energetika területén jelentős fejlesztések vihetők végbe a térségben, akár az ESCO modellel, ami – egy harmadik fél bevonása által – segít a projektek finanszírozásában.

A Hajdú-Bihar Megyei Vásárszövetség alapszabályát is elfogadta a testület, amely kisebb módosításokat tartalmaz – ugyanakkor Pajna Zoltán felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy továbbra is kéri segítő közreműködésüket, ahogyan a megyei településvezetők aktivitását is, hiszen a Vásárszövetség nyitott, várja újabb tagjait, a bővülés lehetősége ugyanis adott, sőt, szükséges.

A Hajdú-Bihar Megyei Foglalkoztatási Paktum kapcsán Dr. Dobi Csaba, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat jegyzője tartott tájékoztatást a testületnek arról, hogy jelenleg hol tart ez a projekt, valamint felvázolta a benne rejlő lehetőségeket, kötelezettségeket. A jegyző kiemelte, hogy nem szeretnék, ha korábbi, ehhez hasonló tartalmú együttműködések sorsára jutna a Foglalkoztatási Paktum, amelyek idővel hanyatlásnak indultak. Dobi Csaba röviden bemutatta a Paktum 3 fő szervezeti egységét.

– Foglalkoztatási Fórum: ebben mindegyik együttműködő partner benne van, s működését úgy kell elképzelni, mint akár a megyei közgyűlését, feladata pedig többek között egy akcióterv elkészítése, magyarán szakmai javaslattételi szervként működhet.

– Irányítócsoport: az operatív munkavégzést folytatja, és a Foglalkoztatási Fórum ajánlásai alapján munkacsoportot kell létrehozzon. Alapból a projekt partnerei alkotják a tagjait, de nyitott szervezet, tehát megfelelő javaslattétel után mások felvevése is lehetséges ide.

– Paktum Iroda: nem jogi személy, hanem jelenleg az egyik tagszervezet, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat majdani alkalmazásában lévő munkatársak lesznek a tagjai. Összesen 2 személyről van szó. Ez lesz az operatív munkaszervezete a projektnek, emellett kapcsolattartással, adatszolgáltatással foglalkozik majd, illetve rendezvények szervezésével, megtartásával.

Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke megjegyezte, hogy legkésőbb 2023-ig konkrét számú embert kell bevonni majd a Foglalkoztatási Paktumba – akik így jutnak munkalehetőséghez -, ez viszont azért is nehéz, mivel a tényleges munkanélküliekhez képest kevés a regisztrált munkanélküliek száma a térségben, így pedig nehezebb elérni őket.

Nagy Zsolt képviselő (MSZP) arról beszélt a téma kapcsán, hogy reméli, nem csak az Európai Unió 2020-ig tartó – nagy értékű forrásokat megmozgató – támogatási időszakáig tart majd a Foglalkoztatási Paktum működése, éppen ezért nagyon alaposan meg kell azt tervezni és fenntarthatóvá tenni. Illetve valódi problémát oldjanak meg általa, ami pedig egy furcsa kettősség, a munkaerő hiány és a munkahely hiány együttes jelenléte Hajdú-Bihar megyében – ezt nehéz, orvosolni, de idővel javítani kell rajta.

Pajna Zoltán egyetértett vele, de éppen ezért kérte a képviselők, településvezetők hathatós segítségét az átgondolt Foglalkoztatási Paktum kialakításához. A megyei közgyűlés elnöke továbbá fontos problémaként hozta fel az országon belüli elvándorlást is, amit szintén jelentősen csökkenteni kell – például azáltal, hogy végre a nyugat-magyarországi álláslehetőségekkel versenyképes ajánlatokat tud majd felmutatni Hajdú-Bihar megye is.

Ménes Andrea frakcióvezető (Fidesz), egyúttal városvezető is ehhez csatlakozott, szerinte ugyanis egy település megtartó és vonzerejét leginkább az adja meg, ha képes munkahelyeket teremteni. Ám ez egyedül a településvezetők számára megoldhatatlan feladat, szükség van a foglalkoztatók együttműködésére is. Ménes Andrea pedig éppen ebben látja ennek a most létrejövő Hajdú-Bihar Megyei Foglalkoztatási Paktumnak is a jelentőségét, hiszen számára úgy tűnik, hogy pontosan ezt a célt szolgálja majd, vagyis a különböző résztvevők hatékony együttműködésén alapuló munkahely teremtést, egyúttal a munkaerő hiány csökkentését. “Innovatív gondolkodás, ami igazodik a megváltozott társadalomhoz” – foglalta össze a Paktum legnagyobb pozitívumát Vámospércs polgármestere.

Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke nagy kihívásnak nevezte a Foglalkoztatási Paktummal kapcsolatos munkát, amely szerinte a területi operatív programok után 2017 legfontosabb megvalósítandó programja lehet. Ám, ahogyan Ménes Andrea a foglalkoztatók fokozott szerepvállalását emelte ki, Tasi Sándor a megyei kormányhivatal, illetve a Hajdú-Bihar megyei települési önkormányzatok hathatós segítségére utalt, amely nélkül szinte lehetetlen lesz működőképes, tartós, a foglalkoztatási problémákat megoldó együttműködést megalkotni.

2016 utolsó Hajdú-Bihar megyei közgyűlési ülése után a hivatal részéről megköszönték a képviselők egész éves munkáját, valamint a megyei önkormányzat dolgozóival közösen egy rövid, jelképes évbúcsúztatót tartottak.







hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: